Shutterstock

Nieuws BB Biologisch

Biologisch product moeilijk naar eindgebruikers

3 Februari 2021

De markt voor biologische uien, peen en tafelaardappelen kabbelt een beetje voort. Het is typerend voor deze periode, maar er is ook weinig vraag. Het biologisch product vindt gewoon moeilijk zijn weg naar eindgebruikers.

De koelcellen liggen vol en er wordt gewoon minder geconsumeerd. Dat laatste komt toch wel door corona, waardoor 'out of home' omzet voor een deel is weggevallen. Dit blijft voor grote delen van Europa, in ieder geval de komende maanden, nog wel even zo. Het prijsniveau van de DCA Indicatieprijzen zijn dan ook voorspelbaar.

Weinig vraag naar vrije uien
Op de markt van biologische uien wordt redelijk wat verwerkt vanuit contracten, maar is er weinig vraag naar vrije uien. Waar anders een verpakker wel eens een vrachtwagen extra vraagt of dat de groothandel aanklopt, blijft het nu overwegend stil. Er wordt wel iets verkocht rond de €0,50 per kilo, melden marktpartijen, maar veel is het niet. De onderkant van de markt is ook rustig.

Nu is het niet zo dat de stemming negatief is. Telers hebben nog hoge verwachtingen, maar of deze worden ingelost blijft koffiedik kijken. Wellicht kan eind februari zo maar iets gebeuren, waardoor de handel los gaat. De DCA indicatieprijzen zijn voor >30% grof €45 tot €50 per 100 kilo De grove uien zitten daar iets onder. De DCA Indicatieprijs daarvan is €43 tot €49. De  prijzen zijn exclusief btw voor B- en Schaaltjes peen, Klasse I.

Peen: uitgestelde vraag
De handel in biologische peen is rustig. Het prijsniveau waar af en toe op wordt gehandeld, is de afgelopen tijd niet echt veranderd. Dat is eigenlijk net als in de gangbare peen. Op beide markten vindt deze stemming haar oorsprong in het feit dat er weinig vraag is aan de kant van eindgebruikers. Bovendien is er in de handelskanalen er naar toe voldoende voorraad, die moeiteloos op peil wordt gehouden uit de langlopende contracten.

Dat is in de exportmarkt niet anders. 'Weinig over te zeggen anders dan rustig en min of meer hetzelfde verhaal als vorige week', is overwegend het commentaar uit de markt. De stemming wordt dan ook op het ogenblik geduid als rustig. De DCA Indicatieprijs voor biologische peen blijft ongewijzigd ten opzichte van vorige week: van €25 tot €30 per 100 kilo.

Tafelaardappelen: weinig prikkels
De situatie in de tafelaardappelenmarkt is ook weinig veranderd. Kopers hoeven nog niet te kopen op de vrije markt en de meeste telers houden voorlopig zonder problemen de aardappelen nog wel een tijdje in bewaring. Wanneer deze status quo wordt doorbroken, is niet duidelijk. Partijen dicht op de markt geven aan dat dit best wel eventjes kan duren. De DCA Indicatieprijs voor tafelaardappelen blijft ook ongewijzigd op €25 tot €28 per 100 kilo. Dit geldt voor zowel kruimige als vastkokende aardappelen van 35 tot 65 mm. 

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden