Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Biologische markten hebben weinig prikkels

18 Februari 2021 - 1 reactie

De markten voor biologische tafelaardappelen, uien en peen bieden deze week amper spektakel. Ze ontberen de prikkels voor een opleving naar boven of een correctie naar beneden.

De kopers hebben voldoende dekking voor het aanbod en komen vooralsnog uit met hun oorspronkelijke planning en inkoop. Wat betekent dit voor de DCA Indicatieprijzen?

Aardappelcontracten dekken vraag
De langlopende inkoopcontracten bij biologische tafelaardappelen dekken voorlopig nog prima de vraag. Dat betekent ook dat er weinig tot geen spanning in de markt is. Dat kan gebeuren als eventuele kwaliteitsissues de kop op steken, waardoor telers versneld van hun product af willen. Op dit moment zijn er weinig geluiden dat dit nu op grote schaal een rol speelt.

De markt noteert dan ook voor de zoveelste week op rij onveranderd. Iets wat overigens ook geldt voor de gangbare tafelaardappelen. Diverse noteringen voor dit segment staan ook al wekenlang op hetzelfde niveau. De DCA Indicatieprijs voor tafelaardappelen blijft dus ongewijzigd op €25 tot €28 per 100 kilo. Dit geldt dan voor kruimige en vastkokende aardappelen van 35 tot 65 mm. De stemming is rustig.

Geen biologische opleving in peen
In peen geldt dat in de reguliere markt sprake is van een vaste stemming. De prijzen lopen daar de afgelopen weken aardig op met een opvallende plus van €4 per 100 kilo in week 6. Dit kwam door de toenemende vraag, mede door het winterweer. De DCA-notering voor reguliere B-peen van afgelopen vrijdag is gemiddeld €24.

In biologische peen heeft zo'n opleving zich niet echt voorgedaan. Er is wel iets meer vraag geweest, maar dat heeft niet in een prijsopleving geresulteerd. De DCA Indicatieprijs voor biologische peen blijft onveranderd op €25 tot €30 staan.

Geen animo op voorstellen telers
In de wereld van de biologische uien is er nog steeds weinig animo om te kopen op de prijzen die door telers worden gevraagd. Sommigen vragen €0,52 per kilo, maar dat gaat is volgens een insider te hoog gegrepen. Dit tekent wel het enthousiasme dat telers nog steeds tonen als het gaat om de toekomstige prijsontwikkelingen. En waarom ook niet, bewaren gaat nog prima bij de meesten.

Bepalend nu is het feit dat kopers alleen onder druk kopen. En daar is op dit moment weinig sprake van. Alles loopt lekker door op voorinkoop. Prijzen die worden genoemd, wijken niet af van die van vorige week. De DCA Indicatieprijzen voor biologische uien blijven onveranderd noteren van €45 tot €49 voor >30% grof. De grovere uien zitten daar iets onder. De DCA indicatieprijs daarvan loopt van €43 tot €48 per 100 kilo.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Flevoboer 18 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10891082/biologische-markten-hebben-weinig-prikkels]Biologische markten hebben weinig prikkels[/url]
Het is even niet zo wild in de bio markt. Er is wat meer aanbod door omschakelaars in Nederland, maar ook weer niet schrikbarend veel. De vraag is even rustig, maar dat komt vooral doordat Duitsland en Scandinavie hun eigen vraag ingevuld willen zien door eigen product; eigen volk eerst.

De Nederlandse bio markt vraagt er toch een stuk minder om dan gedacht in eerste instantie.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt is niet in beweging te krijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden