Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Niet te veel stress bij telers biologische producten

3 Maart 2021

Net als vorige week is er weinig vraag naar biologische uien, peen en tafelaardappelen. Telers hebben nog niet al te veel stress om te verkopen, maar dat zij overtuigd zijn van het beuren van hoge prijzen is een tweede. De verwachting van oplopende prijzen ebt een beetje weg uit het sentiment.

De vraag naar vrije biologische uien is zeer beperkt in de afgelopen week. Het seizoen loopt door en het is de vraag hoeveel vrije uien er op dit moment nog liggen. De indruk is dat er toch aardig achter de planken moet liggen. De opbrengsten per hectare waren best redelijk en zit naar schatting op het gemiddelde van de afgelopen jaren.

De vrije handel die tot nog toe gedaan is in biologische uien, is beperkt. Dat geldt in ieder geval voor de uien uit bewaring en blijkt ook uit de analyses die Boerenbusiness sinds eind vorig jaar maakt over deze markt. Naar verluidt zijn telers nog rustig, maar lijkt de stemming wel iets om te slaan. Daardoor lijken de kopers het initiatief op de markt naar zich toe te trekken.

Die verwachten in ieder geval goedkoper uit te kunnen dan in de afgelopen periode. De druk lijkt dus op de prijzen te zitten. Over de volle breedte moeten de prijzen toch zo'n €4 per 100 kilo zakken om kopers te interesseren. Dat betekent dat de DCA Indicatieprijs voor deze week komt op €40 tot €43 voor >30% grof. De grovere uien noteren van €38 tot €41 per 100 kilo. Er is weinig handel in vrije uien en de stemming is zeer rustig.

Goede peen niet schaars
De biologische peen markt kent een bijzonder seizoen. De kwaliteit is voor de tweede jaar op rij niet goed en de opbrengsten vielen zeker niet mee. Dan verwacht je dat goede peen schaars is, nu het seizoen voor een aardig deel is verstreken. Dat is voorlopig niet echt het geval.

Prijzen voor goede kwaliteit blijven ongewijzigd bij zeer weinig handel. En dat laatste komt doordat telers de goede peen vasthouden. Hier ligt het risico op de loer dat te lang wordt gewacht en de kwaliteit achteruit gaat. Het aanbod uit Israël en Spanje laat tenslotte niet al te lang meer op zich wachten. Mindere kwaliteit wordt meer verhandeld, maar dit is uiteraard op wisselende prijzen. 'Net hoeveel werk je er aan hebt' zegt een handelaar. De DCA indicatieprijs voor goede kwaliteit (klasse I) biologische peen blijft onveranderd op €25 tot €30 per 100 kilo staan.

Rustig maakt mistig
De markt voor tafelaardappelen is in geen tijden zo rustig geweest als in de afgelopen periode. Zo rustig dat het moeilijk is aan te geven wat de prijzen nu eigenlijk doen. Er is geen beweging van beide kanten. Dat kan nog wel even zo doorgaan, maar ook hier geldt: hou je de kwaliteit goed? Komt er nog een eindsprint als het gaat om de vraag uit Nederland of uit het buitenland? En wanneer is het eerste aanbod vanuit Israël en Egypte op de Nederlandse markt? Dat maakt het allemaal spannend.

De markt noteert onveranderd op €25 tot €28 per 100 kilo. Dit geldt voor kruimige en vastkokende aardappelen 35 tot 65 millimeter. De stemming is afwachtend bij weinig tot geen handel.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen en hoe deze tot stand komen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden