Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Biologische markten blijven slappe hap

18 Maart 2021

De biologische markten voor Nederlandse tafelaardappelen, uien en peen willen maar niet echt op gang komen. Bewaren lukt op zich nog goed, maar over een week of 3 tot 4 komt toch nieuwe oogst in het Europese aanbod. Nederlands product moet hier dan in prijs op aansluiten.

Het lijkt er dan ook op dat de echte hoge uitschieters in prijs dit jaar niet meer in zitten, zo valt de proeven in de markt. Hoe staan de markten ervoor en wat doen de DCA Indicatieprijzen?

Behoorlijk groot aanbod biologische uien
Telers van biologische uien gaan hun product meer aanbieden op de markt, waarbij de vraagprijs ligt op €45 per 100 kilo. Kopers willen dat op dit moment niet betalen, zo valt te beluisteren in de handel. Deze prijs vinden ze te hoog, waardoor er niet wordt bijgekocht. Afnemers wachten dan net zo lief op uien uit Egypte, die over 3 of 4 weken op de markt komen. De verwachting is kennelijk dat die uien voor prijzen onder de €45 beschikbaar komen.

De stemming is dus ook rustig. Er gebeurt hier en daar wel wat, maar dat is dan vooral op partijen die ondertussen 'minder zijn'. Het blijft dus afwachten hoe de komende weken de prijzen zich ontwikkelen, maar de kans is groot dat die voor de komende tijd op het niveau van de DCA Indicatieprijs blijft van €40 tot €43 per 100 kilo voor >30% grof. De grovere uien noteren van €38 tot €41 per 100 kilo.

Biologische peen trekt iets aan
In de markt voor biologische peen gebeurt nog steeds niet veel, maar de markt trekt wel iets aan. Het feit dat Israël en Spanje over een week of 3 peen aanbieden, geeft toch wel een beetje druk op de markt. Maar aanbieders van peen hebben nog niet de neiging om te zakken met hun prijzen.

Partijen houden het wederom op een ongewijzigde prijs. De DCA Indicatieprijs voor goede kwaliteit (klasse I) biologische peen blijft dus onveranderd op €25 tot €30 per 100 kilo staan.

Tafelaardappelen
In de markt van biologische tafelaardappelen is het onveranderd rustig. Marktpartijen weten ook niet goed wat ze er van moeten maken. Kwaliteitsverlies bij langer bewaren speelt nog geen grote rol, maar of dat zo blijft is de vraag. Voor nu noteert de markt onveranderd op een DCA Indicatieprijs van €25 tot €28 per 100 kilo. Dit geldt voor kruimige en vastkokende aardappelen in de maat 35 tot 65 mm. De stemming is afwachtend bij weinig handel.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen en hoe deze tot stand komen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden