Agrifoto

Nieuws Water

'Landbouw moet prioriteit krijgen in waterverzorging'

22 Maart 2021 - Niels van der Boom

De agrarische sector in Duitsland moet prioriteit krijgen wanneer in droge periodes de waterbeschikbaarheid krap is. Dat zegt het Deutscher Bauernverband op wereldwaterdag, 22 maart. Slechts 2% van het areaal landbouwgrond in Duitsland wordt beregend, maar door extreem weer neemt de behoefte toe.

"Agrarische ondernemers in Duitsland hebben een aantal zaken nodig om te kunnen anticiperen op klimaatverandering." Dat zegt Bernhard Krüsken, secretaris van belangenbehartiger Deutscher Bauernverband. "Een voorwaarde is dat de sector prioriteit krijgt als het gaat om de beschikbaarheid van water. Het is aan de sector om hier zuinig mee om te springen. Bijvoorbeeld door niet meer te ploegen."

Slechts 2% watergebruik
In Duitsland valt gemiddeld 700 tot 800 millimeter neerslag per jaar. Dat is voldoende om gewassen mee te telen, maar uiteraard valt die regen niet overal gelijkmatig in het land. Van de 28,5 miljard kuub water die op jaarbasis in het land wordt verbruikt,neemt de agrarische sector slechts 2% voor zijn rekening. DBV rijkt daarvoor cijfers aan van het Duitse statistiekbureau Destatis. Met bijna 50% onttrekt vooral de energiewinning heel veel water in het land.

Veel beregenen boeren niet in het land. 'Slechts' een kleine half miljoen hectare kan worden beregend. Deze cijfers zijn wel 6 jaar oud, waarbij er de laatste 3 (droge) jaren vast flink is geïnvesteerd in beregeningsinstallatie. Deze oppervlakte slaat op nog geen 3% van het areaal landbouwgrond. In totaal beschikken een kleine 16.000 bedrijven (bijna 6% van het totaal) over beregeningsapparatuur.

Water voor aardappelteelt
Vooral in Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Beieren wordt veel beregend. Niet zo gek, want hier is de aardappelteelt en andere groenteteelt geconcentreerd. Twee derde van de beregening gebeurt op graan, suikerbieten en aardappelen. Bijna 80% van het gebruikte beregeningswater is afkomstig van grondwater. Slechts 11% is oppervlaktewater. Nu wordt het vaakst met haspels beregend, maar DBV wijst op efficiëntere methodes, zoals druppelirrigatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden