Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Biologische markten niet uit evenwicht te krijgen

24 Maart 2021

De markten voor biologische peen, ui en tafelaardappel is niet uit zijn huidige evenwicht te halen. Kopers zijn voldoende en lang gedekt. Weinig partijen hoeven dan ook bij te kopen en zo kabbelt de markt rustig voort. 

Voor biologische uien geldt dat er voldoende aanbod is op prijzen die kopers nu niet kunnen of willen betalen. Sorteerders en pakkers kunnen hun marge niet maken aan de verkoopzijde en doen daarom niets. Vanuit retail en verwerking is er, buiten de programma's, niet direct aanleiding om bij te kopen en wordt gewacht.

Dat kan wel een tijdje aanhouden. Ook omdat er weinig bewaarproblemen lijken te zijn. En dan is het seizoen nog lang met misschien wel zo'n maand of 4 te gaan. Maar zo zegt een verpakker: 'het kan ook zomaar in een keer omslaan'. Echte tekenen daarvoor zijn er nog niet.

En zo blijft de DCA Indicatieprijs tussen de €40 tot €43 voor de sortering fijne > 30% - < 60% grof. De partijen met meer dan 60% grof noteren van €38 tot €41 per 100 kilo. Er is dus heel weinig handel in vrije uien en de stemming is rustig.

Peen gelijk aan uien
Wat geldt voor de uien, gaat eigenlijk ook op voor biologische peen. Er zijn gewoon weinig prikkels die de markt in beweging brengen. Dat is nog steeds mogelijk, zo vertelt de markt. De geoogste hoeveelheden zijn dit jaar niet hoog en de kwaliteit is ook niet al te best.

Maar goed, je hebt kopers nodig en die verroeren zich niet en wachten rustig af. De DCA Indicatieprijs voor goede kwaliteit (klasse I) biologische peen blijft dus onveranderd op €25 tot €30 per 100 kilo staan.

Biologische tafelaardappelen
In de markt van biologische tafelaardappelen is het onveranderd rustig. De markt is moeilijk te duiden als er niet veel gebeurd. De markt moet zich ergens toch een keer op een ander niveau zetten, maar voorlopig blijft de DCA Indicatieprijs ongewijzigd op €25 tot €28 per 100 kilo voor zowel kruimige en vastkokende aardappelen 35 tot 65 mm. De stemming is afwachtend.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen en hoe deze tot stand komen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden