Agrifoto

Achtergrond Biologisch

Is er ruimte voor groei van biologische landbouw?

6 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 9 reacties

De Europese Commissie heeft de ambitie uitgesproken dat in 2030 ten minste een kwart van het Europese landbouwareaal biologisch moet zijn. Nu is dat in de EU 8,5% en in Nederland 3,7%. Uit de Monitor Duurzaam Voedsel die jaarlijks door Wageningen Economic Research (WUR) in opdracht van LNV wordt gemaakt, blijkt dat het marktaandeel van biologische producten in de retail circa 3% is. Is er wel ruimte voor groei van de biologische landbouw?

Biologische producten blijven vooralsnog een nichemarkt. In Duitsland, de grootste markt voor biologische producten in Europa, is het marktaandeel circa 6%. Denemarken en Zweden zijn koplopers met respectievelijk 12% en 10% marktaandeel. In Nederland is van 2015 tot 2019 de omzet van biologische producten jaarlijks tussen de 5% en 8% gestegen. Dat zijn flinke groeicijfers, maar die komen niet in de buurt van de ambitie van de Europese Commissie.

De Europese Commissie wil de biologische landbouw stimuleren door meer biologisch eten aan te bieden in scholen en overheidsgebouwen, meer geld beschikbaar stellen voor boeren die willen omschakelen en meer reclame voor biologische producten. Ook zou het btw-tarief voor biologisch verlaagd moeten worden en zouden mensen met lage inkomens bonnen moeten krijgen voor biologisch voedsel.

Vraag is essentieel
Ruim 20 jaar geleden heeft de Nederlandse overheid al geprobeerd om boeren te stimuleren om te schakelen naar biologisch. Daarbij is de vraag naar biologische producten niet gestimuleerd. Dat zorgde voor een overaanbod en lage prijzen voor biologische producten. En dat terwijl de kostprijs voor veel biologische producten volgens gegevens van de WUR voor de boer tenminste 30% hoger is dan bij gangbaar.

De laatste jaren is er wel meer aandacht gekomen voor het stimuleren van de vraag naar biologische producten. De markt is mede daardoor procentueel flink gegroeid, maar blijft nog een echte niche. Bij de keuze tussen dure bioproducten of goedkope gangbare producten kiezen veel consumenten voor het goedkope alternatief.

Lokaal geproduceerd voedsel
Wat de afzet van Nederlandse biologische producten extra bemoeilijkt, is de vraag naar lokaal geproduceerd voedsel. De Nederlandse landbouw is erg afhankelijk van de export. De bewuste consument die kiest voor dure biologische producten heeft over het algemeen de wens dat deze ook lokaal geproduceerd zijn. Dat betekent voor de Nederlandse landbouw dat er waarschijnlijk nauwelijks extra vraag komt vanuit belangrijke markten, zoals Duitsland en Frankrijk, als deze groeien.

Bio als gangbaar afgezet
De afgelopen weken lagen de prijzen voor biologische en gangbare peen op ongeveer hetzelfde niveau. Veel biologische peen is vanwege beperkte vraag naar biologisch als gangbaar afgezet. Dat gebeurt niet alleen bij peen, maar ook bij andere producten waar het kostprijsverschil tussen bio en gangbaar relatief klein is, zoals bij knolselderij. Dat betekent dat er hogere kosten zijn, meestal in combinatie met een extensiever bouwplan, maar er niet extra wordt betaald. Voor de biologische landbouw lijkt daardoor op dit moment maar beperkte groei mogelijk te zijn. De vraag van de consument naar biologisch geeft daarbij de doorslag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
Jan 6 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10891714/is-er-ruimte-voor-groei-van-biologische-landbouw]Is er ruimte voor groei van biologische landbouw?[/url]
Lijkt mij prima, biologisch is immers niet duurzaam.
Snap niet dat men zich hier druk over maakt.
Flevoboer 7 April 2021
Klopt Jan, geen enkele vorm van landbouw is duurzaam. Ook gangbaar niet.
gerard 7 April 2021
ik ben een gangbare boer
maar het zou een zegen zijn als we allemaal bio boeren werden dan wordt er minder geproduceerd en gaat de prijs zeker omhoog
mits de inport ook aan de zelfde eisen voldoen en wel in heel Europa
Abonnee
kikker 7 April 2021
welke biologische boer is er voorstander van dat we allemaal biologisch gaan boeren, graag een eerlijk en onderbouwd antwoord?
Abonnee
Jpk 7 April 2021
De verslaafde kilo knaller consument moet duidelijk gemaakt worden dat de voedsel prijzen veel te laag zijn en de jumbo is verantwoordelijk voor de veel te lage opbrengst prijzen voor de teler .gevolg 10 landbouwbedrijven stoppen per per dag.
Abonnee
frans 7 April 2021
bio markt is al te vol, worden nu veel wortels in het gangbare circuit vermarkt. men wil goedkoop. trouwens als de hele landbouw overgaat naar bio, waar halen we dan de mensen vandaan om het wiedwerk te doen. is nu in sommige gevallen al een probleem. en wie heeft er dan nog uien zonder kiem in deze tijd, is bij sommigen met kiemremmer al een probleem. kortom het moet zijn beloop hebben en de markt bepaald wat er nodig is.
gerard 7 April 2021
met GPS kunt u tot 1cm scherp schoffelen
en er zijn al robots die dit werk afmaken
er zijn ook al robots die kunnen selecteren in tulpen de aardappels volgt dan ook wel
het probleem is de schimmel maar als koper nog mag is ook dat geen groot probleem
Gijsbert 7 April 2021
De prijssystemen in de keten zijn zeer diffuus. Krijgt een boer 2 centen per kg extra, dan rekent de fabriek drie keer meer en de supermarkt tien keer meer. Dat heeft met de macht van de schakels in de keten te maken. Dat geldt i.h.a. ook zo met fairtrade: voor cacao krijgt de boer-producent enkele centen meer, maar een fairtrade-reep chocola van 192 gram ligt voor 30-45 cent meer in de winkel dan de niet-fairtrade reep.
Wat voor zin heeft het om over biologisch, diversiteit en circulair te praten als de prijzen voor basisproducten al nauwelijks boven de kostprijzen liggen. Dat is niet nieuw, dit is al 60 jaar het geval. Op EU-niveau moet het beleid echt anders. Eerst perspectief bieden aan boeren, pas dan kan over veranderingen worden gepraat. Hoe kun je investeren als er weinig perspectief is.


ruud hendriks 7 April 2021
Ik zou me niet teveel door dagkoersen laten leiden. Nu is de peenprijs een keer slecht en grijpen de criticasters dat meteen aan met "zie je wel, zei ik toch". In die jaren dat we dik verdienden aan de peen hoor je ze niet, want dan zijn ze druk dat een andere gewas uit te vogelen waar het minder mee gaat. Ik wil het niet goed praten dat prijzen te laag zijn, maar als gangbaar een prijs slecht is "dan heb je dat soms, goede jaren mindere jaren", als biologisch een prijs slecht is dan is het ineens "zie je wel". Dat heet meten met 2 maten, nooit de handigste manier van meten geweest.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Achtergrond Biologisch

Bio en gangbaar gebaat bij 'concentratiegebieden'

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden