Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Biologisch verkoopseizoen oogst 2020 loopt ten einde

5 Mei 2021

Voor veel biologische markten geldt dat het seizoen nu echt ten einde loopt. Bedrijven schakelen over op product uit zuidelijke streken. Bewaren wordt steeds meer een uitdaging en het wordt langzamerhand tijd om onverkochte voorraden van de hand te doen. Dat geldt ook voor biologische peen, tafelaardappelen en uien. Wat zijn deze week de DCA Indicatieprijzen?

De DCA Indicatieprijzen voor biologische tafelaardappelen, uien en peen zijn de voorlaatste noteringen van dit seizoen. Volgende week volgt nog 1 publicatie over de stand van zaken op deze biologische markten en daarna pakt DCA-Markets de draad na de zomer op met het verkoopseizoen 2021.

Biologische uien
In de uienmarkt geldt dat steeds meer partijen overschakelen 'op Egypte' en sommigen op biologische uien van Spaanse komaf. De kwaliteit is goed,net als het volume. Prijstechnisch is het buitenlands product zeer concurrerend. Nederlands product kan hier steeds minder tegenover zetten, laat de handel doorschemeren.

Een plusje ten opzichte van prijzen voor vroegere levering zit er niet meer in zo is de verwachting. Maar veel handel is er ook niet meer en de DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan die van vorige week. Dus €40 tot €43 voor >30% grof. En van €38 tot €41 per 100 kilo voor grove uien. De stemming deze week 18 is rustig.

Biologische peen als een nachtkaars
De markt voor biologische peen is ook aan het omschakelen naar product van zuidelijke oorsprong. En daarmee lijkt de markt voor Nederlandse biologische peen van oogst 2020 als een nachtkaars uit te gaan. Goede kwaliteit kan nog wel meekomen, maar wordt schaarser. De DCA Indicatieprijs voor goede kwaliteit (klasse I) biologische peen blijft staan op €25 tot €30 per 100 kilo. De stemming is rustig.

Geen spektakel in biologische tafelaardappelen
Ook de markt van biologische tafelaardappelen schakelt om naar buitenlands product. Er komt steeds meer via de havens Nederland binnen en deze aardappelen verdringen langzamerhand het Nederlandse product. Vrije voorraden van goede kwaliteit is steeds minder voorhanden.

Niemand verwacht nog spektakel. Goede kwaliteit gaat nog steeds voor ongeveer dezelfde prijs weg volgens de markt. Daarmee blijft de DCA Indicatieprijs voor kruimig en vastkokend staan op €25 tot €28 per 100 kilo. De stemming is ook hier rustig.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen en hoe deze tot stand komen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

'Biologische uienareaal neemt dit jaar licht toe'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden