Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Biologische markten luiden seizoen uit zonder knal

13 Mei 2021

Op de markten voor voor biologische tafelaardappelen, uien en peen is de afgelopen weken weinig spektakel geweest. In de staart van het seizoen kan het nog wel eens knallen, maar dat was dit jaar niet het geval. Concluderend kan je zeggen dat het seizoen zonder incidenten en dus volgens planning is verlopen.

De ingrediënten waren er wel voor een hectisch verloop van het seizoen. Zoals de coronacrisis, maar dit lijkt uiteindelijk op het prijsverloop weinig effect te hebben gehad. En ook mindere opbrengsten of kwaliteit issues hebben niet geleid tot een disbalans tussen vraag en aanbod. Er is her en der nog wel product aanwezig, dus de bezitters daarvan kunnen misschien nog profiteren of omgekeerd de deksel op hun neus krijgen. Voor wat betreft de DCA Indicatieprijzen voor biologische peen, uien en tafelaardappelen eindigt het seizoen hier.

Bedrijvigheid in uien
In de biologische uienmarkt is er toch nog bedrijvigheid volgens een verpakker. Het gaat dan om partijen uit de contracthandel wat nog goed doorloopt. De helft is nog Nederlands en de rest komt uit Egypte. 'Er lijkt sprake van een geruisloze overgang van Nederlands product naar uien uit andere bestemmingen. En in dit eindspel lijkt iedereen zijn product nog goed kwijt te kunnen.'

Veel vrije handel is er dus niet meer en de prijsindicatie blijft gelijk aan die van vorige week. Dus €40 tot €43 voor >30% grof. En van €38 tot €41 per 100 kilo voor grove uien.

Geen opvallende bewegingen in tafelaardappelen
De markt voor tafelaardappelen zit ook in de laatste weken. Hoewel volgens een handelaar 'er nog genoeg partijen liggen'. Het is de vraag of dit allemaal verwerkt gaat worden, maar echt zorgen maakt deze handelaar zich niet omdat er nog wel wat weken te gaan zijn. Voor wat betreft vrije handel is het ondertussen behoorlijk stil en maken de prijzen geen opvallende bewegingen. De markt wordt dan ook als onveranderd geduid. Daarmee blijft de DCA Indicatieprijs voor kruimig en vastkokend staan op €25 tot €28 per 100 kilo.

Peen loopt op zijn einde
Voor de markt voor biologische peen geldt al het bovenstaande eigenlijk ook. Daar loopt alles zo langzamerhand op zijn eind. De laatste paar transacties lijken zich overwegend te begeven tussen de prijsrange zoals die nu al een tijdje staat. Op €25 tot €30 per 100 kilo dus.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen en hoe deze tot stand komen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets. Zo gauw er weer voldoende Nederlands product vrij wordt verhandeld, begint DCA-Markets weer met het noteren voor oogstjaar 2021.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden