Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Stemming op biologische markt komt er geleidelijk in

2 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Het is op het moment vooral afwachten in de handel in biologische aardappelen, uien en peen. Zowel vraag als aanbod moet nog goed op gang komen. De opbrengsten van aardappelen en uien vallen door de bank genomen niet mee en dat legt een stevig fundament voor de prijs.

Lang was er de hoop dat de uien in de laatste weken voor de oogst nog wat kilo's gingen maken. Dat blijkt in de praktijk toch wat tegen te vallen. De schimmeldruk blijft hoog en valse meeldauw heeft flink de rem gezet op de groei. Klein lichtje is dat door de gematigde temperaturen deze zomer er beduidend minder problemen met fusarium zijn.

Weinig dwingend aanbod
Diverse telers zijn inmiddels begonnen met rooien. Opbrengsten liggen volgens de meeste insiders onder het meerjarige gemiddelde. Dwingend aanbod van afland zaaiuien lijkt daarom dit seizoen niet aan de orde. De meeste boeren hebben voldoende opslag voor de uien.

Verwerkers draaien op het moment nog voornamelijk op plantuien. In vergelijking met de afgelopen periode is er wel wat minder vraag naar uien. Nederland moet het voor een belangrijk deel van de export hebben en de vraag vanuit Duitsland blijft nog wat achter bij het eigen aanbod. De DCA Indicatieprijs voor zaaiuien is met €2,50 gestegen naar gemiddeld €32,50 per 100 kilo, maar met de opmerking dat er nog weinig handel is.

Hoge verwachtingen van aardappelprijs
Stemming is er in de aardappelhandel voldoende. De opbrengsten vallen tegen en veel telers hebben daardoor hoge prijzen in het hoofd. Er zijn wel grote verschillen in veldopbrengst tussen de percelen. Sommige hebben moeite om 10 of 12 ton per hectare te rooien, terwijl anderen door de 30 ton gaan.

Sommige telers hebben problemen met knolphytophthora of bacterierot en zijn voorzichtig met rooien. Deze akkerbouwers willen de percelen eerst goed laten uitzieken. De aanwezigheid van moederknollen kan ook een reden zijn om wat later te rooien. Adviseurs benadrukken dat het belangrijk is de aardappelen niet onnodig lang in de grond te laten zitten. Dat vergroot namelijk de kans op rhizoctonia.

In kwaliteit en sortering zitten grote verschillen. Dat maakt dat er ook in de prijzen een grote spreiding zit. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week met prijzen die liggen tussen €70 en €80 per 100 kilo. Enkele handelaren noemen ook lagere prijzen voor directe levering maar dat betreft vaak partijen waar iets mee is bijvoorbeeld een pokje of schurft.

Veel aanbod van peen
De prijs van peen staat iets onder druk. De peen groeit goed en dat zorgt voor veel aanbod, terwijl de vraag niet toeneemt. Net als bij de uien valt de export tegen. De DCA Indicatieprijs staat €23 voor de onderkant en €30 per 100 kilo voor de bovenkant van de markt. De peen blijft echter wel doorgroeien en valt daardoor buiten de maat. Die grove peen wordt in de industrie of in het gangbare kanaal afgezet. Die prijzen liggen met een stuiver wel aanzienlijk lager.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
jan 2 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10893948/stemming-op-biologische-markt-komt-er-geleidelijk-in]Stemming op biologische markt komt er geleidelijk in[/url]
hoelang blijven die nog bestaan?
stikt van de phytoftora
meeldauw
onkruid

en ze steken andere boeren aan
johan 3 September 2021
jan , waren maar alle boeren BIO , prijzen door het dak en de consumenten zouden op de knie gaan bij de boeren.
Abonnee
cm 3 September 2021
johan schreef:
jan , waren maar alle boeren BIO , prijzen door het dak en de consumenten zouden op de knie gaan bij de boeren.
Hou een ander voor de gek. Meeste consumenten gaan voor de goedkoopste hoewel ze met de mond anders roepen.
ikke 6 September 2021
Als voor bio, dezelfde normen zouden gelden als gangbaar. zou al die troep zo naar het chemisch afval moeten, maar omdat die troep, gewenst is, zijn er normen voor, die schijnbaar in de gangbare landbouw schadelijk zijn, hoe corrupt kun je zijn
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt is niet in beweging te krijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden