Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Het is zoeken naar balans op biologische markt

9 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het is nog een zoeken en aftasten op de biologische markten voor aardappelen, uien en peen. Nederland is voor een belangrijk deel afhankelijk van export. Landen als Duitsland en België hebben voldoende eigen aanbod en zijn nog maar beperkt aan de markt.

Boeren zien dat de opbrengsten van aardappelen en uien tegenvallen en rekenen daarom op hoge prijzen. Handelaren lopen tegen de grenzen aan van wat de retail wil betalen. Dat geeft spanning in de markt. Aan de ene kant is het belangrijk de boer tevreden te houden, om ook in de toekomst verzekerd te zijn product. Aan de andere kant moet dat product wel verkocht kunnen worden en willen handelaren voorkomen dat afnemers gaan shoppen en niet meer terugkomen.

Veel plantuien
De uienmarkt wordt nog steeds beheerst door plantuien. Er zijn nog voldoende goede uien maar er komen ook zeer matige partijen voorbij. Zeker bij de plantuien die nu nog op het land liggen is de kwaliteit een probleem. Het tijdvenster waarin plantuien verkocht moeten worden, is klein. Vooral telers die niet op tijd de afzet geregeld hebben, raken de plantuien - zeker die met een kwaliteitsprobleem - moeilijk of niet kwijt.

In zaaiuien is niet veel handel. Het afland aanbod van telers zonder, of met onvoldoende ruimte in de eigen bewaring begint op te drogen. Door het ruime aanbod van plantuien is er weinig vraag naar zaaiuien uit de bewaring. De DCA Indicatieprijs staat deze week op €35 per 100 kilo. De onderkant van de notering zit op €32 en de bovenkant op €38 per 100 kilo.

Tweedeling op de aardappelmarkt
De biologische aardappelmarkt heeft 2 gezichten. Het aanbod bestaat voor een belangrijk deel uit aardappelen waar iets aan mankeert. De prijs voor die aardappelen staat flink onder druk en handelaren noemen daarvoor prijzen van rond de €50 per 100 kilo en deze gaan vaak richting industrie.

Goede aardappelen worden maar beperkt aangeboden. Telers hebben vertrouwen in de markt en rijden de aardappelen liever naar binnen met de verwachting dat gedurende het seizoen de prijs verder oploopt. Sommige telers maken het rekensommetje en komen tot de conclusie dat er bij de huidige prijzen een goede marge is, en verkopen alvast een (klein) deel van de oogst om het risico te spreiden en vast wat geld op de bank te krijgen. De bandbreedte van de DCA Indicatieprijs is nog groter geworden. De onderkant staat op €60 per 100 kilo en de bovenkant op €80 per 100 kilo.

Te goed jaar voor peen
Het goede groeiseizoen voor peen geeft problemen bij de afzet. De opbrengsten zijn in tegenstelling tot de aardappelen en uien goed, ook in de voor biologisch belangrijke Duitse markt. De kwaliteit is over het algemeen goed al komen er af en toe wel partijen met vlekken voor. Peen die te lang staat, groeit wel uit de maat en moet via andere kanalen afgezet worden. De DCA Indicatieprijs voor peen komt deze week uit op €21 per 100 kilo. De prijzen liggen tussen de €19 en €23 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden