Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Moeizame exportmarkt voor biologische producten

15 September 2021

De handel in biologische aardappelen, peen en uien is tam. Belangrijke exportbestemmingen zijn nog maar beperkt aan de markt en boeren zijn terughoudend met aanbieden. Wat betekent dat voor de prijzen?

De vrije handel heeft een belangrijke functie voor het vullen van gaten. Verschillende handelaren merken dat die gaten, nu de oogst in Noordwest-Europa redelijk voorspoedig loopt, nog niet echt vallen. Als het weer omslaat of de oogst achter de rug is kan dat ook weer snel veranderen.

De trend naar lokaal geproduceerd voedsel heeft ook invloed op de markt. Als afnemers in België, Duitsland of Frankrijk de keuze hebben tussen lokaal of Nederlands product, kiezen ze voor lokaal. Dat speelt bij de maatschappelijk bewuste consument van biologische producten nog meer dan op gangbare markt. Voor Nederland - waar we voor een groot deel afhankelijk zijn van export - is die ontwikkeling ongunstig.

Peen loopt moeilijk weg
De peenhandel loopt moeilijk. De (Europese) vraag naar peen is redelijk normaal vergeleken met de afgelopen jaren terwijl er een groot aanbod is van peen, voornamelijk door goede hectareopbrengsten. De vroegste peen is inmiddels wel van de markt, die is te grof geworden of heeft bijvoorbeeld last van scheuren. Maar de middenvroege rassen houden het nog goed vol. Maatsortering en kwaliteit blijven goed binnen de normen en dat zorgt nu voor veel aanbod op de markt. Spoelers en handelaren hebben moeite de grote hoeveelheden die boven de markt hangen weg te werken.

De DCA Indicatieprijs is iets gezakt en komt uit op gemiddeld €19 per 100 kilo. De bandbreedte ligt tussen de €18 en €20 per 100 kilo. Een deel van de goede peen voor de spoelerij wordt overigens ook via de industrie afgezet.

Grote spreiding in biologische aardappelen
De biologische aardappelmarkt wordt op het moment gekenmerkt door grote verschillen. Zowel in opbrengst, kwaliteit als prijs. De DCA Indicatieprijs voor goede aardappelen loopt daardoor van €48 tot €70 per 100 kilo. De onderkant van de markt wordt gevormd door rassen die bijvoorbeeld door vleeskleur of smaak wat minder gevraagd zijn, maar waar wel kilo's van zijn gerooid. De bovenkant zijn de meer gewilde rassen waarbij de opbrengst in verschillende gevallen tegenvalt. Wat ook heel erg meespeelt is of de aangeboden partij net past voor de handel. Een klus van 15 ton is in verschillende gevallen makkelijker te verkopen van een paar vrachten vol.

Weinig handel in uien
Zaaiuien worden nog niet veel verhandeld op het moment. Verwerkers kunnen voor een groot deel nog vooruit met plantuien. De opbrengst van de zaaiuien valt gemiddeld genomen tegen, maar de kwaliteit is zoals het er nu naar uitziet redelijk tot goed. De DCA Indicatie prijs voor zaaiuien afland blijft gelijk aan vorige met €35 per 100 kilo. De prijzen lopen van €32 tot €38 per 100 kilo. Voor zaaiuien droog uit de schuur worden prijzen genoemd van rond de €40 per 100 kilo.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse BB Biologisch

Kopers maken dienst uit op biologische markt

Analyse BB Biologisch

Ondergronds begint er wat te schuiven op de biomarkt

Analyse BB Biologisch

Stemming op biologische markt blijft bedrukt

Analyse BB Biologisch

De biologische markt blijft in een impasse zitten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief