Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Hoge verwachtingen maken biotelers voorzichtig

22 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Kopers en verkopers van biologische aardappelen, peen en uien houden zich gedeisd. Iedereen wacht af hoe de markt zich verder ontwikkelt. Vooral de telers van aardappelen en uien hebben hoge verwachtingen van wat de prijs gaat doen.

De aardappelen en uien zijn grotendeels binnen en akkerbouwers hebben geen haast met verkopen. Opbrengsten vallen tegen en telers verwachten dat de prijs dat dit seizoen goed gaat maken. Afnemers hebben voldoende voorraad om aan de kortlopende verplichtingen te voldoen en zijn daarom op het moment nauwelijks aan de markt. Vanwege de relatief hoge prijzen zijn afnemers voorzichtig om veel verplichtingen aan te gaan voor producten waar nog geen bestemming voor is.

Phytohpthora zorgt her en der voor problemen
De oogst van biologische aardappelen is grotendeels afgerond. Er zijn grote verschillen in opbrengst en kwaliteit. Gemiddeld genomen zit de opbrengst onder gemiddeld maar de kwaliteit van wat nu in de bewaring zit lijkt goed. Enkele bronnen melden wel dat er in sommige partijen wat verrassingen met phytophthora naar boven komen. Dat speelt vooral bij de robuuste rassen. Aantasting door het kwaad in die rassen ziet er in het blad anders uit, namelijk kleine puntjes in plaats van de gebruikelijke vlekken. Sommige telers hebben daardoor de besmetting niet als zo danig herkend, waardoor de schimmel de knol geïnfecteerd heeft. Dat zorgt nu in enkele partijen voor problemen met rot.

De DCA Indicatieprijs voor aardappelen blijft gelijk aan vorige week met prijzen tussen €48 en €70 per 100 kilo. De meeste handel, voor zo ver er handel gedaan is, zit deze week rond de €50 per 100 kilo.

De biologische zaaiuien zitten bij veel boeren inmiddels achter de planken. De sortering is volgens de meeste handelaren aan de fijne kant en de opbrengsten liggen onder het meerjarige gemiddelde. Over het algemeen zijn er op dit moment weinig problemen met kwaliteit. Er zijn wel enkele partijen met een watervel of nekken die niet allemaal goed ingedroogd zijn door tweewassigheid bij het strijken, maar dat zorgt niet echt voor dwingend aanbod. Plantuien zijn nog volop te krijgen en dat maakt de verwerkers nog weinig zaaiuien kopen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week met €32 tot €38 per 100 kilo.

Peenmarkt wijkt af
Ook in peen is niet veel handel maar anders dan bij aardappelen en uien is hier de stemming wat minder optimistisch. Opbrengsten zijn in Noordwest-Europa goed en dat zorgt voor veel aanbod. Vooral de rassen die niet geschikt zijn voor bewaring is het lastig een koper te vinden. De droogte van de laatste weken zorgt wel voor wat problemen met het rooien. De korst op het bed zorgt voor beschadiging bij het rooien en veel telers moeten daarom beregenen. De oogst van de bewaarpeen moet nog beginnen maar de opbrengst en kwaliteit lijken goed te zijn. De vrees bestaat dat de goede opbrengsten de prijs ook verder in het seizoen negatief beïnvloed. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €18 tot €20 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden