Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Telers durven te wachten op de biologische markt

14 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

De boer heeft vertrouwen in de biologische aardappel- en uienmarkt. Dat er niet veel vraag is op het moment doet daar volgens handelaren niets aan af. De oogst ligt veilig achter de planken en telers wachten rustig af tot ze een goed bod krijgen.

Bij biologische peen ligt dat anders. De oogst is in volle gang en opbrengsten en kwaliteit zijn over het algemeen goed. Dat zorgt voor druk op de markt.  

Weinig handel in aardappelen
In biologische aardappelen wordt niet veel handel gedaan. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Handelaren peilen hoeveel en welke kwaliteit waar zit en hoeveel bijgekocht moet worden om aan de verplichtingen te voldoen, want het is wel duidelijk dat het aanbod aan de krappe kant is.

De handel moet nog wel even wennen aan de prijzen die de boer in gedachte heeft. Een paar weken geleden tijdens de oogst waren er nog wel telers die wilden zakken om kosten van bewaring te besparen en/of direct geld op de bank de te hebben. De kosten voor inschuren zijn gemaakt, dwingend aanbod van probleempartijen is er niet of nauwelijks en telers hebben vertrouwen de markt. De boer houdt daarom de deur dicht als de prijs niet zint. De DCA Indicatieprijs is daarom ligt gestegen ten opzichte van vorige week naar €52 tot €62 per 100 kilo voor zowel kruimige als vastkokende aardappelen.

Telers houden de uien vast
De biologische uienmarkt is redelijk rustig. Ook hier is het vooral afwachten. Opbrengsten en daarmee de voorraad valt tegen. Maar naast aanbod speelt ook de vraag een belangrijke rol in de prijsvorming. De vraag naar uien is beperkt op het moment. Buitenlandse afnemers draaien voor een belangrijk deel op lokaal product en zijn nog niet aan de markt. Net als bij de aardappelen geldt ook hier dat de telers vertrouwen in de markt hebben en durven te wachten. De DCA Indicatieprijs voor de grove uien loopt iets op ten opzichte van vorige week met €38 tot €42 per 100 kilo. Voor de fijne sortering blijft de prijs gelijk met €36 tot €39 per 100 kilo.

Veel en goede peen
De kwaliteit en de opbrengsten van de peen zijn over het algemeen uitstekend. Daarmee wijkt de markt voor biologische peen behoorlijk af van de aardappelen en uien. De vraag naar peen trekt gevoelsmatig wat aan volgens enkele handelaren, maar het loopt zeker geen storm. In de prijs is de toegenomen belangstelling in elk geval niet terug te zien. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €15 tot €16 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Andere piet 14 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10894674/telers-durven-te-wachten-op-de-biologische-markt]Telers durven te wachten op de biologische markt[/url]
Biologische telen is bullshit
info 14 Oktober 2021
Zeg dat nu niet te hard Andere Piet , hoe meer bedrijven er overschakelen hoe minder het aanbod in kg is , minder aanbod geeft een hogere prijs ook voor de niet bioboer, grond komt er immers ook elk jaar minder dus gaat het m.i.z. de goede kant op.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden