Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Optimisme overheerst op de biologische markten

21 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Er is weinig handel in biologische aardappelen en uien. Wachten tot de prijzen nog verder oplopen, lijkt het devies onder boeren. De peenmarkt wijkt daarvan af. Hier is veel aanbod door goede opbrengsten. Telers willen wel verkopen, maar valt het niet altijd mee een koper te vinden.

In jaren met goede opbrengsten worden er nog al eens noodcellen ingericht om aardappelen of uien tijdelijk tot net na de af land periode te kunnen bewaren. Dat zorgt ervoor dan dat er rond deze tijd wat aanbod is waar de boer graag vanaf wil. Dat is dit jaar totaal niet aan de orde. Veel telers hebben een prijs in gedachte waar ze niet onder willen zakken. Ze komen toch wel een keer is de stemming.

Daar zit volgens handelaren wel een gevaar in. De huidige prijzen liggen niet voor niets op een relatief hoog niveau. Aanbod van kwalitatief goed product is er niet veel. Dat het stemming onder boeren goed is, is daarmee terecht. Maar er zit nog al eens verschil tussen wat de teler denkt te hebben en hoe de handel een monster uit zo een partij beoordeelt. Handelaren raden aan kritisch te kijken naar wat er in de schuur ligt. Dat voorkomt nare verrassingen verder in het seizoen.

Belangstelling voor aardappelen trekt aan
In biologische aardappelen wordt op het moment niet veel handel gedaan. Enkele insiders melden wel dat afnemers uit Duitsland wel beginnen te informeren naar partijen voor levering in november en december. Ook de belangstelling uit de schillerij lijkt wat aan te trekken. In de prijs is dat alleen nog niet terug te zien. De DCA Indicatieprijs voor vastkokende en kruimige tafelaardappelen blijft gelijk aan vorige week met €52 tot €62 per 100 kilo.

Afwachten op uienmarkt
Op de biologische uienmarkt zit er een flink gat tussen wat de teler vraagt voor de uien en wat de handel wil geven. De boer zit rond de €50 terwijl de handel niet veel meer dan €40 wil geven. Verwerkers kunnen voor een belangrijk deel nog vooruit met de voorraad en buitenlandse afnemers draaien voor een groot deel op uien uit eigen land. De noodzaak om nu op grote schaal te kopen ontbreekt daardoor. De DCA Indicatieprijs voor grove uien blijft gelijk aan vorige met €38 tot €42 per 100 kilo. De fijne sortering doet een stapje omhoog met €1 naar €37 tot €40 per 100 kilo.

Stroeve handel in peen
De handel in peen blijft moeizaam lopen. Opbrengsten en kwaliteit zijn goed en niet alleen in Nederland. Dat zorgt voor veel aanbod dat boven de markt blijft hangen en afnemers hebben de peen voor het kiezen. Dat is voor de prijs niet bepaald gunstig. De DCA Indicatieprijs blijft op €15 tot €16 per 100 kilo staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

'Biologische uienareaal neemt dit jaar licht toe'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden