Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Kijken, kijken, niet kopen op biologische markt

28 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Hoge verwachtingen en weinig handel. Zo laat de markt voor biologische aardappelen en uien zich het beste omschrijven. Weinig handel is er ook in biologische peen, maar door de goede oogst is de stemming hier minder optimistisch.

Telers en afnemers weten beide dat de opbrengsten van aardappelen en uien tegengevallen zijn. De voorraden zijn krap en verwerkers informeren links en rechts wat er zit. Tot concrete transacties leidt dat nog niet. Telers wachten rustig af in de hoop dat de prijzen verder stijgen, terwijl de handel voorzichtig is met kopen. Deels omdat ze willen zien hoe goed de vraag overeind blijft, maar ook vanwege lichte twijfel over de kwaliteit van de partijen die nu aangeboden worden.

Komt er vraag naar uien?
In de markt voor biologische uien begint voorzichtig wat beweging te komen. Vooral uit Duitsland en Engeland begint vraag te komen, maar telers zijn nog terughoudend met verkopen. De prijs voor de biologische uien heeft wel een stap omhoog gedaan. De DCA Indicatieprijs voor grove sortering uien staat deze week op €48 tot €52 per 100 kilo. Voor de fijne sortering komt de indicatieprijs uit op €45 tot €50 per 100 kilo.

Kijken, kijken, niet kopen is het spel op de biologische aardappelmarkt. Er gebeurt wel wat, maar daarbij gaat het vooral om kleinere hoeveelheden die van eigenaar verwisselen. Verwerkers vullen waar nodig de werkvoorraad aan, maar ook niet veel meer dan dat. De onderkant van de DCA Indicatieprijs doet wel een stapje omhoog van €52 vorige week naar €55 per 100 kilo deze week. De bovenkant blijft gelijk op €62 per 100 kilo.

Veel aanbod van peen
De handel in peen blijft stroef lopen. Hoewel de oogstperiode voor de biologische peen richting het einde gaat, is er nog vrij veel af land-aanbod. Hoge opbrengsten en goede kwaliteit blijven de markt beheersen. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd met €15 tot €16 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
jan 28 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10894913/kijken-kijken-niet-kopen-op-biologische-markt]Kijken, kijken, niet kopen op biologische markt[/url]
straks 25% van het areaal biologisch
Abonnee
peter 28 Oktober 2021
25 % bio, en de rest Russische import. Lang leve de green deal. Poetin wrijft al in zijn handen. Europa afhankelijk van gas, voedsel en wat straks nog meer?
ikke 29 Oktober 2021
we zijn maar een dood schuldig
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden