Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Handel op biologische markt trekt voorzichtig aan

4 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Naar biologische aardappelen en uien wordt druk geïnformeerd. Telers en handelaren beginnen te wennen aan elkaars prijzen. De handel trekt daarmee ook geleidelijk wat aan. De biologische peenmarkt wijkt behoorlijk af en liep tot nu toe stroef. Gaat dat verschuiven nu de af land-periode op z'n einde loopt?

Spanning zit er genoeg in de biologische markt voor aardappelen en uien. Kopers en verkopers weten dat er relatief weinig product boven de markt hangt. Dat is een ingrediënt voor hoge prijzen, die overigens ook hard nodig zijn om de lagere opbrengsten te compenseren. Maar voor telers met een enigszins fatsoenlijke oogst is er bij de huidige prijzen een leuke marge te behalen. Vraag is dan: neem je genoegen met de huidige prijzen of gok je erop dat de prijzen verder stijgen met het risico dat er niet veel meer in het vat zit?

Met dat laatste scenario houden verschillende handelaren toch ook serieus rekening. Een deel van de consumenten kiest bewust voor biologisch en wordt door dure aardappelen of uien niet snel afgeschrikt. Voor bijvoorbeeld reclame-acties in de supermarkt is het goed denkbaar dat uitgeweken wordt naar andere producten. Als dat een aantal keer gebeurt, kan dat de nodige afzet kosten. Dat hoeft overigens niet te beteken dat de markt in elkaar zakt. Waarschijnlijker is dat de markt op een gegeven moment als een nachtkaars uitgaat.

Handel komt opgang
Op de aardappelmarkt begint wat meer handel los te komen. Verschillende telers hebben gewacht met verkopen in de hoop dat de prijzen verder zouden stijgen. Maar de prijzen zijn relatief goed, dus beginnen verschillende ondernemers zich ook af te vragen of dit niet het moment is om in elk geval een deel van wat in de schuur zit te verkopen. De handel probeert net het laatste zetje erbij te geven door nog wat bij de prijs te doen. De DCA Indicatieprijs voor biologische aardappelen staat op €57 tot €62 per 100 kilo. Het is net als vorige week de onderkant waar iets bijgekomen is. Voor de duidelijkheid: het gaat om aardappelen in de maat tussen 35 mm en 65 mm. Voor goede aardappelen onder de maat zijn ook kopers, maar daarvan liggen de prijzen duidelijk lager.

De vraag naar uien is er maar voor goede uien wordt de portemonnee getrokken, maar daar is de handel wel voorzichtig mee. Zeker omdat er toch ook wel partijen te krijgen met een goed te uit te sorteren gebrek te krijgen zijn. De DCA indicatieprijs voor goede uien blijft onveranderd ten opzichte van vorige week met €48 tot €52 per 100 kilo voor de grove en €45 tot €50 per 100 kilo voor de fijnere sortering.

Geen ramp is een ramp
In tegenstelling tot aardappelen en uien vallen de peenopbrengsten goed tot zeer goed uit. Veel tonnen rooien is voor het werkplezier vaak goed, maar voor de prijsvorming vaak minder gunstig. Zeker omdat ook in de buurlanden de teelt ook goed geslaagd is en er veel peen te krijgen is, valt de vraag naar Nederlandse peen tegen. Handel is er niet veel en de prijzen die genoemd worden blijven onveranderd. De DCA Indicatieprijs komt uit op €15 tot €16 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden