Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Biologische teler heeft moeite met afscheid nemen

11 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het is een beetje duwen en trekken op de markt voor biologische aardappelen en uien. Handel wil wel wat, maar niet tegen elke prijs. Telers blijven rustig, houden vertrouwen en wachten af. In de biologische peen gebeurt weinig. Vooral de vraag voor de export ontbreekt op het moment.

De stemming blijft er goed in zitten bij de biologische akkerbouwers. Bang om de boot te missen zijn de meeste boeren niet. De handel zit daardoor in tweestrijd. Ze willen hun afnemers vasthouden en voorkomen dat die op pad gaan naar goedkopere alternatieven, maar moeten diep in de buidel tasten om de handel bij de boer los te krijgen. De teler zit daarmee in een luxepositie. "Maar ja, als je nu een deel van je uien verkoopt voor zeg €50 en dat blijken straks de slechtste uien van het seizoen, heb je het dan slecht gedaan?", aldus een van de handelaren.

Tweedeling op de uienmarkt
De uienmarkt heeft twee gezichten. Her en der is er aanbod van partijen met problemen zoals watervellen, fusarium of koprot. Die zijn goed kwijt te raken omdat er weinig uien zijn, maar dan moet de prijs wel kloppen. En dat zorgt onder akkerbouwers die op een hogere prijs hadden gerekend voor wat chagrijn. Goede uien worden maar beperkt aangeboden. Verschillende telers wachten en willen zien hoe de markt zich in de tweede helft van het seizoen na het nieuwe jaar ontwikkelt. De DCA Indicatieprijs is gestegen ten opzichte van vorige week. De fijne sortering staat op €47 tot €50 per 100 kilo en de grove op €50 tot €53 per 100 kilo.

Weinig spektakel in aardappelhandel
De aardappelhandel kabbelt een beetje voort. Vraag is er maar telers hebben geen haast om te verkopen. Duitse kopers melden zich en proberen voor eind deze maand al aardappelen vast te leggen. Volgens verschillende handelaren is dat vrij vroeg. Telers zien hier een extra bevestiging in dat de markt in de ban is van krapte. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week met €57 tot €62 per 100 kilo.

Vraag naar en aanbod van peen is flink uit evenwicht. In Nederland waren de opbrengsten goed, maar ook in bijvoorbeeld Duitsland en België. Daardoor is er voor de export weinig vraag naar peen. Er is niet veel handel maar prijzen die genoemd worden liggen tussen de €15 en €17 per 100 kilo. Het is daarbij wel lastig om een koper te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt is niet in beweging te krijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden