Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse BB Biologisch

Boer en handel naderen elkaar op biologische markt

18 November 2021

De stemming op de biologische markt voor de akkerbouwgewassen wisselt nogal. Die op aardappelmarkt is opperbest. Verwerkers zijn goed aan de markt en komen de boer steeds verder tegemoet. Bij de uien is de stemming voor de langere termijn goed, maar het actuele aanbod van wat mindere uien tempert de gemoederen. Op de peenmarkt is het zoeken naar kopers door het ruime aanbod.

De vraag naar aardappelen trekt aan. Verschillende verwerkers zien de voorraad slinken en gaan de boer op om aardappelen te kopen. Dat geeft het vertrouwen van de teler een stimulans, wat weer te merken is in de prijzen. Er worden inmiddels al prijzen genoemd van €70 per 100 kilo en meer. Dat zijn overigens wel partijen met extra's, zoals een Demeter-certificering, levering in bigbags of veilingkratten, of partijen waar de ondermaat al uitgesorteerd is.

Geven en nemen
De ondermaat is sowieso iets om scherp op te zijn dit seizoen volgens verschillende handelaren. Het is gebruikelijk om af te rekenen op aardappelen in de maat 35 – 65. Door het krappe aanbod is er dit jaar ook redelijk veel belangstelling voor aardappelen die net onder de maat zitten. Het is een beetje geven en nemen van zowel de boer als de handelaar, maar dan hoeft (een deel) van de ondermaat niet altijd als tarra van de eindafrekening afgehaald te worden. De DCA Indicatieprijs heeft een flinke stap omhoog gedaan en komt deze week uit op €62 tot €68 per 100 kilo. Vorige week was dat €57 tot €62 per 100 kilo.

Goede uien worden vastgehouden
De stemming op de uienmarkt is wisselend. Er zijn prachtige partijen te vinden, maar boeren met dergelijke uien hebben geen haast met verkopen. Een belangrijk deel van de uien die nu aangeboden wordt, is net iets minder. Die uien knappen nog steeds op (lees: drogen in de bewaring), maar drukken de stemming in de handel een beetje. Dat is overigens niet vreemd voor deze tijd van het jaar en de stemming trekt volgens de meeste handelaren ook wel weer bij als deze partijen richting het einde van jaar van de markt verdwijnen. De DCA Indicatieprijs voor uien blijft gelijk aan vorige week met €47 tot €50 voor de fijne sortering en €50 tot €53 voor de grove sortering.

Bedrukte stemming
Uitzondering op de overwegend positieve stemming op de biologische markt blijft de peen. Een ruim aanbod van goede peen in Noordwest-Europa drukt zwaar op de handel. Nederland moet het voor een belangrijk deel van de export hebben. De vraag vanuit het buitenland is tot nu beperkt. Het gevolg is dat er maar weinig handel is. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €15 tot €16 per 100 kilo.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Handel loopt de deur bij bioteler niet plat

Analyse BB Biologisch

Handel loopt de deur bij bioteler niet plat

Goede start van het nieuwe jaar op de biomarkt

Analyse BB Biologisch

Goede start van het nieuwe jaar op de biomarkt

Goede stemming zorgt niet voor extra handel

Analyse BB Biologisch

Goede stemming zorgt niet voor extra handel

Handel op de biologische markten trekt wat aan

Analyse BB Biologisch

Handel op de biologische markten trekt wat aan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief