Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Nu zaken doen of toch wachten op de biomarkt?

25 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De biologische aardappelmarkt stabiliseert. Prijzen zijn relatief goed en daar wil een deel van telers nu van profiteren. Op de biologische uienmarkt is het relatief rustig. Telers bieden wel aan, maar zeker de boeren met goede uien in de cel maken geen haast met verkopen. De biologische peenhandel blijft nog steeds moeizaam lopen. Door een groot aanbod is het zoeken naar kopers. Zou daar nog verandering in komen dit seizoen?

De stemming op de peenmarkt blijft matig. Te veel aanbod in verhouding tot de vraag drukt op de prijzen. Op korte termijn lijkt daar nog geen verandering in te komen, maar op de langere termijn gloort er hoop volgens een insider. Tonnen zijn er relatief veel gerooid en de kwaliteit is gemiddeld genomen goed. Het is daarom mogelijk dat spoelers lang door blijven draaien op Noordwest-Europese peen. Zeker ook omdat transportkosten flink gestegen zijn, onder meer door de hoge gasolieprijzen. De kans is groot dat de Nederlandse biologische peen daardoor lang de concurrentie aan kan met peen uit Spanje. De DCA Indicatieprijs blijf gelijk op €15 tot €16 per 100 kilo.

Uienmarkt in balans
Vraag en aanbod op de uienmarkt zijn redelijk in evenwicht. Afnemers zijn inmiddels gewend aan de huidige prijzen en blijven aan de markt. De kwaliteit van sommige partijen uien laat te wensen over, maar door het krappe aanbod blijft daar wel markt voor, zij het tegen lagere prijzen. Telers met goede uien in de schuur bieden wel aan, maar de meeste hebben geen haast om te verkopen. De DCA Indicatieprijs voor de fijne sortering komt uit op €47 tot €50 per 100 kilo. Voor de grove uien staat de indicatieprijs op €50 tot €53 per 100 kilo.

Aanbod aardappelen komt voorzichtig los
Het voorlopige plafond van de aardappelprijzen is bereikt volgens verschillende handelaren. Januari is doorgaans niet de beste maand voor de handel. Telers zien zich daardoor gesteld voor de keuze of de komende weken voor de feestdagen verkopen of houden en wachten en pas weer eind januari aanbieden. Bij de huidige relatief hoge prijzen kiest een deel van de boeren ervoor nu te verkopen. Met het loskomen van het aanbod stabiliseren de prijzen. De DCA Indicatieprijs blijft dan ook gelijk aan vorige week met €62 tot €68 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden