Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Kwaliteit is leidend op de biologische markt

2 December 2021

Er zijn weinig verschuivingen op de markt voor biologische aardappelen, uien en peen. Het aanbod van goede partijen aardappelen en uien is beperkt. De schaarste betekent echter niet dat de prijzen maar blijven stijgen, waarschuwen insiders. Peen blijft een beetje een vreemde eend in de bijt. Daar hebben afnemers juist de partijen voor het uitkiezen.  

Goede aardappelen blijven gevraagd. Het aanbod valt alleen tegen. Er zijn gewoon niet veel mooie partijen. Vooral de maatsortering valt tegen. Zoals een handelaar het verwoordt: "Wat er niet is kun je ook niet verkopen." Voor telers wil dat nog weleens een nare verrassing opleveren. De prijs mag dan wel goed zijn, maar als er relatief veel tarra uitvalt, valt de netto afrekening toch wat tegen. De DCA Indicatieprijs staat op €62 tot €68 per 100 kilo voor zowel kruimige als vastkokende aardappelen.

Kwaliteit uien valt niet altijd mee
De handel in uien blijft aardig doorlopen, maar enkele insiders geven wel aan de afnemers een beetje voorzichtiger zijn geworden met kopen. Dat komt omdat er relatief veel problemen met de kwaliteit zijn. Gebreken die goed zichtbaar zijn en uitgesorteerd kunnen worden, zijn niet zo'n probleem, daar kunnen de verwerkers wel mee overweg. De moeilijkheid zit bij de inwendige problemen, zoals watervellen. Die zijn er moeilijk uit te halen, maar leveren wel problemen op, met name voor de export naar Engeland, een belangrijke afnemer op het moment. De DCA Indicatieprijs voor uien blijft gelijk aan vorige week met €47 tot €50 per 110 kilo voor de fijne sortering en €50 tot €53 voor de grove.

Op de peenmarkt blijft de stemming matig. Veel aanbod zorgt ervoor dat de afnemers de peen voor het uitkiezen hebben. Klein lichtpuntje is dat de industrie vrij goed aan de markt blijft. Voor peen met die bestemming wordt weliswaar niet de hoofdprijs betaald, maar het helpt om peen van de markt te krijgen en daarmee lucht te creëren. De DCA Indicatieprijs blijft op €15 tot €16 per 100 kilo staan.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse BB Biologisch

Kopers maken dienst uit op biologische markt

Analyse BB Biologisch

Ondergronds begint er wat te schuiven op de biomarkt

Analyse BB Biologisch

Stemming op biologische markt blijft bedrukt

Analyse BB Biologisch

De biologische markt blijft in een impasse zitten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief