Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Vertrouwen groeit op de biologische markt

16 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het vertrouwen in de markt onder biologische akkerbouwers was al groot en dat lijkt zelfs nog wat beter te worden richting de tweede helft van het seizoen. Telers weten dat het aanbod in Noordwest-Europa bepaald niet overhoudt en verwachten daarom dat er nog wel ruimte naar boven zit in de prijzen.

Het beperkte aanbod van met name aardappelen en uien maakt dat er ook vanuit het buitenland goede belangstelling is voor Nederlands product. Het streven om vooral lokaal in te kopen -wat zeker op de biologische markt een belangrijke trend is- verdwijnt in de huidige markt naar de achtergrond. Telers willen daar maximaal van profiteren en dat is volgens insiders ook hard nodig om vet op de botten kweken voor jaren matige jaren met ruim voldoende aanbod. In de handel zorgt dat wel voor spanning. Er zit nog al eens een gat tussen teler en afnemer qua prijs en beoordeling van de kwaliteit.  

Meer belangstelling voor peen
Er wordt wat meer naar peen geïnformeerd volgens verschillende insiders. Niet alleen Duitsland komt meer aan de markt, maar ook landen uit Oost-Europa tonen belangstelling voor Nederlandse peen. Mogelijk blijkt er in de praktijk toch net iets minder peen in Europa te zijn dan waar de markt eerder dit seizoen vanuit ging. Daarnaast speelt het verwachte koudere weer in Oost-Europa ook een rol. Lokale handelaren willen het risico vermijden dat ze voor de feestdagen nee moeten verkopen en houden Nederlandse peen als optie achter de hand. De DCA Indicatieprijs doet daardoor een klein stapje omhoog ten opzichte van vorige week naar €16 tot €18 per 100 kilo.

Zoeken naar kwaliteit
De handel in uien is aan de rustige kant. Goede uien zijn er niet veel en dat hebben telers goed in de gaten. Voor een deel kunnen verwerkers nog vooruit op uien waar eerder al afspraken over zijn gemaakt en hoeven ze ook niet direct te kopen. Dat wil niet zeggen dat de handel niet opzoek is naar uien. Verwerkers willen wel, maar niet tegen elke prijs. Telers en handel houden elkaar daarmee een beetje in een houdgreep. De DCA Indicatieprijs is licht gestegen ten opzichte van vorige week naar €48 tot €50 per 100 kilo voor de fijne sortering en €50 tot €55 per 100 kilo voor de grove uien.

De aardappelmarkt loopt gestaag door. Overdreven druk is het niet, maar handelaren en sorteerders geven aan wel steeds wat partijen te doen. Het aanbod van goede aardappelen houdt niet over. Telers zetten daarom hoog in en wachten rustig als die prijs nu nog niet wordt betaald. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €62 tot €68 per 100 kilo voor kruimige en vastkokende aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden