Albert Heijn

Analyse BB Biologisch

Goede stemming zorgt niet voor extra handel

30 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Met het vertrouwen onder de biologische akkerbouwers in de markt zit het wel goed. Dat leidt alleen niet tot handel in de laatste week van het jaar. Insiders bestempelen de markt op dit moment als rustig, wat ook niet vreemd is voor de week tussen kerst en oud en nieuw.

Bij de handel in peen is het volgens insiders afwachten hoe goed de vraag vanuit Duitsland en Oost-Europa standhoudt. In aanloop naar kerst trok de vraag vanuit deze regio's aan. Deze week is het weer wat rustiger. In het nieuwe jaar moet blijken of de vraag was ingegeven om wat extra voorraad op te bouwen voor de vakantieperiode of omdat het aanbod in Oost-Europa begint te slinken. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week met €17 tot €19 per 100 kilo.

Zoeken naar kwaliteit
Naar goede biologische uien is het zoeken en telers die mooie partijen in de schuur hebben wachten af in de hoop dat de prijzen in de tweede helft van het seizoen nog wat verder stijgen. Bij verschillende partijen uien die nu worden aangeboden is er vaak in meer of mindere mate sprake van een kwaliteitsprobleem. Dat loopt van bacterierot, fusarium tot uien die uitlopen. Dat drukt de stemming op de markt een beetje, ondanks dat het aanbod van uien - vooral van goede kwaliteit - niet overhoudt. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week met €50 tot €53 per 100 kilo voor de fijne sortering en €52 tot €56 per 100 kilo voor de grove sortering.

Net als bij uien houdt ook het aanbod voor goede biologische aardappelen niet over. Het grootste knelpunt is volgens insiders de maatsortering. Door de hoge ziektedruk hebben verschillende partijen onvoldoende kunnen groeien met fijne aardappelen tot gevolg. Volgens enkele insiders is er dit seizoen wel een opvallend goede vraag naar bloemige aardappelen. "Klanten die normaal alleen vastkokende rassen willen hebben nu ook belangstelling voor kruimige aardappelen", aldus een handelaar. De DCA Indicatieprijs blijft op €62 tot €68 per 100 kilo staan voor zowel kruimige als vastkokende aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt is niet in beweging te krijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden