Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Goede start van het nieuwe jaar op de biomarkt

6 Januari 2022

Om aan de vraag naar biologische aardappelen, peen en uien te kunnen voldoen, moeten afnemers dieper in de buidel tasten. Dat komt niet doordat de handel aangetrokken is, maar vooral omdat telers de deur dichthouden als de prijs niet zint. Daarbij is kwaliteit wel een van de belangrijkste thema's.

Goede biologische aardappelen liggen niet voor het oprapen. Door het krappe aanbod kunnen sorteerders echter ook aardappelen gebruiken die ze in een jaar met voldoende aanbod links zouden laten liggen. Dat heeft uiteraard wel gevolgen voor de tarrapercentages, want die zijn aanzienlijk hoger dan normaal. De DCA Indicatieprijs voor aardappelen zet deze week een flinke stap omhoog en komt uit op €70 tot €74 per 100 kilo voor zowel kruimige als vastkokende aardappelen.

Geen haast
Telers met goede uien in de schuur maken geen haast met verkopen. Bij een deel van de uien die nu op de markt komt, laat de kwaliteit te wensen over. Voor gebreken die goed uit te sorteren zijn, is dat niet zo'n probleem. Het kost weliswaar capaciteit van de (optisch) sorteerder, maar er is een goed eindproduct van te maken. Het probleem zijn uien met onderhuidse gebreken. Die zijn er bijna niet uit halen en zorgen voor problemen bij de afnemer. Het aanbod van mindere uien trekt de algehele stemming op de markt naar beneden, volgens insiders. De DCA Indicatieprijs blijft daarom gelijk aan vorige week: €50 tot €53 voor de fijne sortering en €52 tot €56 voor de grove sortering.

In de peenhandel is het niet erg druk, maar de markt voelt wel vriendelijker aan. De vraag is redelijk en trekt nog wat aan. Sinds de start van dit seizoen stond de markt in het teken van goede opbrengsten en een grote voorraad. Die voorraad is nog niet weggewerkt, maar er klinken toch wel wat geluiden dat de voorraad een stuk kleiner kan zijn dan waar spelers lange tijd vanuit gingen. De DCA Indcatieprijs komt uit op €19 tot €21 per 100 kilo.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse BB Biologisch

Kopers maken dienst uit op biologische markt

Analyse BB Biologisch

Ondergronds begint er wat te schuiven op de biomarkt

Analyse BB Biologisch

Stemming op biologische markt blijft bedrukt

Analyse BB Biologisch

De biologische markt blijft in een impasse zitten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief