Eigen foto

Analyse BB Biologisch

Handel loopt de deur bij bioteler niet plat

13 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in biologische aardappelen, uien en peen loopt gestaag door. Het aanbod is niet overdreven groot en de prijzen zijn over het algemeen flink. Dat zorgt voor een redelijk goede stemming onder telers. Daar schuilt wel een gevaar in, stellen insiders.

Biologische akkerbouwers hebben vooral vertrouwen in de aardappel- en uienmarkt. Er hangt een kleine voorraad boven de markt en dat weten de telers én de afnemers. Toch is het in de huidige markt zeker niet zo dat de handel de deur bij de boer platloopt. Er gebeurt wel wat, maar het is zeker niet zo dat handelaren kost wat kost product in handen willen krijgen. Enkelen waarschuwen 'vergeet ze niet te verkopen'. Het zou niet de eerste keer zijn dat hoge verwachtingen uiteindelijk niet waargemaakt worden. "Een gokje nemen kan zeker geen kwaad maar ga niet all-in", aldus een insider.

Rustige markt
De handel in uien is rustig. Het aanbod bestaat voor een belangrijk deel uit uien waarvan de kwaliteit niet 'je van het' is. Vraag naar goede uien is er wel maar, telers met mooie uien in de schuur maken geen haast met verkoop. De bovenkant van de DCA Indicatieprijs voor uien doet een stapje omhoog naar €50 tot €55 per 100 kilo voor de fijne sortering en €54 tot €58 per 100 kilo voor de grove.

De aardappelafzet hobbelt lekker door. Sorteerders hebben leuk werk, maar komen zeker niet om in orders. Er zitten wel grote verschillen in de kwaliteit van de aardappelen. Door het krappe aanbod is de ondermaat ook goed te verkopen. Daardoor wordt door verschillende afnemers wat geschoven met maten waarop afgerekend wordt. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €68 tot €74 per 100 kilo.

Op de peenmarkt is het wachten tot de vraag verder aantrekt. Duitsland is aan de markt, maar het loopt geen storm. De kwaliteit van de peen is over het algemeen goed. Van dwingend aanbod is daarom ook geen sprake. De DCA Indicatieprijs blijf gelijk aan vorige week op €19 tot €21 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden