Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Aanbod komt voorzichtig los op de biomarkt

20 Januari 2022

De goede stemming blijft op de markt voor biologische aardappelen en uien. Naar goede aardappelen en uien blijft het zoeken, en dat is voor de prijsvorming niet ongunstig. Telers hebben mede daardoor geen haast met verkopen. Verschillende handelaren merken wel dat als de prijs in de buurt komt van wat de boer in gedachte heeft, er wat makkelijker aanbod wordt gegeven vergeleken met een paar weken geleden.

De handel in biologische aardappelen loopt vrij soepel op het moment. De vraag is goed en verschillende telers vinden de tijd rijp om afscheid te nemen van de aardappelen, voordat de eerste vroege aardappelen uit het zuiden op de markt komen. De kwaliteit blijft wel een punt van aandacht. Afnemers zijn bereid flinke prijzen te betalen, maar dan wordt wel topkwaliteit verwacht. Die kwaliteit wisselt echter nogal. Prijzen lopen daardoor erg uiteen, van €80 en meer voor bijvoorbeeld goede partijen demeter, geleverd in bigbags of waar de ondermaat uitgedraaid is, terwijl partijen die voor wat betreft specificaties op het randje zitten rond de €70 per 100 kilo verhandeld worden. De DCA Indicatieprijs heeft een stapje omhoog gedaan ten opzichte van vorige week en komt uit op €72 tot €76 per 100 kilo voor zowel vastkokend als kruimig.

Het beeld van de uienhandel wisselt nogal per handelaar. Enkele insiders melden dat er wat meer handel op gang komt, terwijl bij anderen het beeld ten opzichte van de laatste weken niet veel verschuift. Handelaren zijn het er wel over eens dat er niet één bestemming is die er uitspringt. Er wordt voor diverse afnemers gedraaid op het moment. Onder telers blijft de stemming goed, maar er komt een groep telers die zo langzamerhand ook wel van de uien af wil. De beschikbaarheid van (goede) uien blijft desondanks aan de krappe kant. De DCA Indicatieprijs voor uien blijft gelijk aan vorige week met €50 tot €55 per 100 kilo voor de fijne sortering en €54 tot €58 per 100 voor de grove.

Bij biologische peen is het vooral zoeken naar bestemmingen. In Duitsland lijkt de eigen voorraad peen terug te lopen en heeft de prijs al flinke stappen naar boven gezet. Duitse inkopers zijn ondanks de lager prijzen in Nederland nog maar beperkt actief hier. De voorkeur voor regionaal product werkt hierbij in het nadeel van de Nederlandse telers. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €19 tot €21 per 100 kilo.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse BB Biologisch

Kopers maken dienst uit op biologische markt

Analyse BB Biologisch

Ondergronds begint er wat te schuiven op de biomarkt

Analyse BB Biologisch

Stemming op biologische markt blijft bedrukt

Analyse BB Biologisch

De biologische markt blijft in een impasse zitten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief