Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Aanbod komt voorzichtig los op de biomarkt

20 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De goede stemming blijft op de markt voor biologische aardappelen en uien. Naar goede aardappelen en uien blijft het zoeken, en dat is voor de prijsvorming niet ongunstig. Telers hebben mede daardoor geen haast met verkopen. Verschillende handelaren merken wel dat als de prijs in de buurt komt van wat de boer in gedachte heeft, er wat makkelijker aanbod wordt gegeven vergeleken met een paar weken geleden.

De handel in biologische aardappelen loopt vrij soepel op het moment. De vraag is goed en verschillende telers vinden de tijd rijp om afscheid te nemen van de aardappelen, voordat de eerste vroege aardappelen uit het zuiden op de markt komen. De kwaliteit blijft wel een punt van aandacht. Afnemers zijn bereid flinke prijzen te betalen, maar dan wordt wel topkwaliteit verwacht. Die kwaliteit wisselt echter nogal. Prijzen lopen daardoor erg uiteen, van €80 en meer voor bijvoorbeeld goede partijen demeter, geleverd in bigbags of waar de ondermaat uitgedraaid is, terwijl partijen die voor wat betreft specificaties op het randje zitten rond de €70 per 100 kilo verhandeld worden. De DCA Indicatieprijs heeft een stapje omhoog gedaan ten opzichte van vorige week en komt uit op €72 tot €76 per 100 kilo voor zowel vastkokend als kruimig.

Het beeld van de uienhandel wisselt nogal per handelaar. Enkele insiders melden dat er wat meer handel op gang komt, terwijl bij anderen het beeld ten opzichte van de laatste weken niet veel verschuift. Handelaren zijn het er wel over eens dat er niet één bestemming is die er uitspringt. Er wordt voor diverse afnemers gedraaid op het moment. Onder telers blijft de stemming goed, maar er komt een groep telers die zo langzamerhand ook wel van de uien af wil. De beschikbaarheid van (goede) uien blijft desondanks aan de krappe kant. De DCA Indicatieprijs voor uien blijft gelijk aan vorige week met €50 tot €55 per 100 kilo voor de fijne sortering en €54 tot €58 per 100 voor de grove.

Bij biologische peen is het vooral zoeken naar bestemmingen. In Duitsland lijkt de eigen voorraad peen terug te lopen en heeft de prijs al flinke stappen naar boven gezet. Duitse inkopers zijn ondanks de lager prijzen in Nederland nog maar beperkt actief hier. De voorkeur voor regionaal product werkt hierbij in het nadeel van de Nederlandse telers. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €19 tot €21 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt is niet in beweging te krijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden