Albert Heijn

Analyse BB Biologisch

Afnemers zijn voorzichtig op de biologische markt

27 Januari 2022

De stemming onder telers van biologische aardappelen en uien is goed. De kwaliteit van producten in de schuur loopt wel zeer uiteen. Dat maakt handelaren voorzichtig. Voor goede uien en aardappelen (en mindere mate peen) zijn zeker kopers. Alleen willen de verwerkers geen grote werkvoorraden aanhouden.

In de uien is het sentiment niet wild. Afgelopen week meldden handelaren dat de vraag wat aantrok, maar die trend zet niet door. De vraag naar goede uien is er, maar goede uien vinden bij telers valt niet mee. Veel partijen die op de markt komen, hebben op de één of andere manier een verhaaltje. Bij telers doet dat niet veel met de stemming, maar handelaren zijn daardoor wat terughoudend. Ze branden hun vingers liever niet aan een partij die twijfelachtig is. De DCA Indicatieprijs voor uien komt deze week uit op €50 tot €55 per 100 kilo voor fijne uien en €53 tot €56 per 100 kilo voor grove uien. De bovenkant van de notering heeft iets ingeleverd ten opzichte van vorige week.

De aardappelhandel loopt vrij goed, maar druk is het volgens de meeste handelaren niet. Verpakkers en verwerkers houden liever een niet te grote werkvoorraad in de huidig markt en wachten relatief lang met kopen. Eerst de klant binnenhalen en dan de boer op om aardappelen erbij te zoeken, zo lijkt het devies bij enkele afnemers.

Prijzen lopen sterk uiteen
Wat voor aardappelen betaald wordt, loopt zeer uiteen. De bovenkant van de markt voor topkwaliteit voelt vast aan en daarvoor blijft de Indicatieprijs van DCA staan op €75 per 100 kilo. De ondergrens lastiger. Dat komt vooral omdat teler en handelaar verschillende afspraken maken. Hogere eisen en daarmee een hoger percentage tarra vertaalt zich in een hogere telersprijs en andersom. De onderkant van de DCA Indicatieprijs komt uit op €65 per 100 kilo. Dat is een brede prijsband, maar wel een weerspiegeling van wat op de markt wordt betaald. Opvallend blijft dat er niet/nauwelijks verschil is tussen vastkokende of bloemige aardappelen.

Op de markt voor peen komt meer dwingend aanbod los van partijen die teruglopen in kwaliteit, met name vlekken. Dat geeft de stemming een extra knauw. Dit in een markt die al niet geweldig loopt. Naar goede peen blijft overigens wel vraag, maar handelaren staan niet te dringen. Het is aan de rustige kant. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week, op €19 tot €21 per 100 kilo.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse BB Biologisch

Kopers maken dienst uit op biologische markt

Analyse BB Biologisch

Ondergronds begint er wat te schuiven op de biomarkt

Analyse BB Biologisch

Stemming op biologische markt blijft bedrukt

Analyse BB Biologisch

De biologische markt blijft in een impasse zitten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief