Albert Heijn

Analyse BB Biologisch

Afnemers zijn voorzichtig op de biologische markt

27 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming onder telers van biologische aardappelen en uien is goed. De kwaliteit van producten in de schuur loopt wel zeer uiteen. Dat maakt handelaren voorzichtig. Voor goede uien en aardappelen (en mindere mate peen) zijn zeker kopers. Alleen willen de verwerkers geen grote werkvoorraden aanhouden.

In de uien is het sentiment niet wild. Afgelopen week meldden handelaren dat de vraag wat aantrok, maar die trend zet niet door. De vraag naar goede uien is er, maar goede uien vinden bij telers valt niet mee. Veel partijen die op de markt komen, hebben op de één of andere manier een verhaaltje. Bij telers doet dat niet veel met de stemming, maar handelaren zijn daardoor wat terughoudend. Ze branden hun vingers liever niet aan een partij die twijfelachtig is. De DCA Indicatieprijs voor uien komt deze week uit op €50 tot €55 per 100 kilo voor fijne uien en €53 tot €56 per 100 kilo voor grove uien. De bovenkant van de notering heeft iets ingeleverd ten opzichte van vorige week.

De aardappelhandel loopt vrij goed, maar druk is het volgens de meeste handelaren niet. Verpakkers en verwerkers houden liever een niet te grote werkvoorraad in de huidig markt en wachten relatief lang met kopen. Eerst de klant binnenhalen en dan de boer op om aardappelen erbij te zoeken, zo lijkt het devies bij enkele afnemers.

Prijzen lopen sterk uiteen
Wat voor aardappelen betaald wordt, loopt zeer uiteen. De bovenkant van de markt voor topkwaliteit voelt vast aan en daarvoor blijft de Indicatieprijs van DCA staan op €75 per 100 kilo. De ondergrens lastiger. Dat komt vooral omdat teler en handelaar verschillende afspraken maken. Hogere eisen en daarmee een hoger percentage tarra vertaalt zich in een hogere telersprijs en andersom. De onderkant van de DCA Indicatieprijs komt uit op €65 per 100 kilo. Dat is een brede prijsband, maar wel een weerspiegeling van wat op de markt wordt betaald. Opvallend blijft dat er niet/nauwelijks verschil is tussen vastkokende of bloemige aardappelen.

Op de markt voor peen komt meer dwingend aanbod los van partijen die teruglopen in kwaliteit, met name vlekken. Dat geeft de stemming een extra knauw. Dit in een markt die al niet geweldig loopt. Naar goede peen blijft overigens wel vraag, maar handelaren staan niet te dringen. Het is aan de rustige kant. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week, op €19 tot €21 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden