Albert Heijn

Analyse BB Biologisch

Biologische markten lopen stroef en moeizaam

3 Februari 2022

Op de biologische markten voor uien en peen blijft de stemming redelijk vast. Voor aardappelen geldt dat er nog steeds weinig tot geen actie is en lijkt iedereen voorlopig voldoende 'gedekt'. Wat betekent dit voor de DCA Indicatieprijzen van deze week?

De vaart lijkt er nog niet echt in te zitten op de biologische markten voor (vrije) uien, peen en tafelaardappelen. De markten zijn tot dusver onvoldoende dynamisch dat kopers extra voorraad moeten inslaan om aan de vraag te voldoen.

Vraag staat hogere prijs biologische ui niet toe
De markt voor biologische uien wordt getypeerd als moeizaam. Prijzen houden aan en wordt er veel stemming gemaakt om een plus van een paar centen te rechtvaardigen. In de praktijk lijkt dit er echter niet in te zitten. De vraag staat dit niet toe. Zo is Duitsland nog steeds niet in de markt. Daar komt bij dat sommige telers ook wel aangeven van hun uien af te willen. Ook wordt genoemd dat er aanbod van biologische uien uit Polen is.

Al met al is er weinig reden om te verwachten dat er heel gekke dingen gaan gebeuren in de prijsontwikkeling. Er is best veel werk aan de uien en de handel koopt maar mondjesmaat. Maar het seizoen is nog lang, dus er is tijd genoeg om van gewijzigde omstandigheden te profiteren. De DCA Indicatieprijzen komen uit op een niveau van €52 en €56 voor partijen fijn/middel af teler en geleverd binnen drie weken. De bovenkant geldt alleen voor heel mooie partijen. Voor grovere uien geldt min of meer hetzelfde hoewel daar weinig in wordt gehandeld.

Peenmarkt stroef, maar toch hogere prijzen
De markt van biologische peen loopt steeds stroever. Er komen naarmate de tijd vordert steeds meer kwaliteitsproblemen om de hoek kijken, oftewel vlekken. In Duitsland - waar voor Duits product veel meer wordt betaald - zijn de voorraden best ruim. Handel loopt daar op zo'n €35 tot €42 per 100 kilo. Voor Nederlandse biologische peen liggen daar niet veel kansen. Toch is er voor goede Nederlandse kwaliteit toch wel meer geld te maken in de huidige markt, zo laten insiders weten. De DCA Indicatieprijs voor biologische peen noteert deze week dan ook €28 tot €32 per 100 kilo. Dat is gemiddeld zo'n €2 meer dan vorige week.

Voldoende voorraad aan tafelaardappelen
De markt van biologische tafelaardappelen is nog een beetje terughoudend en er is weinig handel. Er lijkt voldoende aanbod in traditionele exportlanden. En ook in Nederland lijkt er nu nog wel voldoende binnenlands product voor handen, maar voor een langer seizoen komt daar misschien wel wat druk op. De prijzen doen voor heel mooie partijen waar niks aan mankeert zo'n €68 tot €70 per 100 kilo.

Voor partijen met kwaliteitsproblemen gelden echter prijzen vanaf €60 per 100 kilo. Ondertussen duurt het ook nog maar zo'n vijf weken voordat de eerste aardappelen uit Egypte arriveren. Het is altijd een beetje afwachten wat dat met de markt doet, maar ook hier is het seizoen nog lang. Gemiddeld komt de DCA Indicatieprijs voor zowel vastkokend als kruimige aardappelen op €60 tot €69 per 100 kilo uit

Een duidelijke uitleg over deze DCA Indicatieprijzen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden