Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Verwachting en realiteit loopt uiteen op biomarkt

17 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in biologische aardappelen, uien en peen staat op een laag pitje. Er wordt wel wat gedaan, maar door de bank genomen is de markt tam volgens handelaren. Vooral bij de aardappelen en uien zijn handelaren door de combinatie van sterk wisselende kwaliteit en relatief hoge prijzen voorzichtig.

De kwaliteit van de biologische aardappelen die nu nog in de schuur liggen, is volgens verschillende handelaren heel behoorlijk. De relatief hoge tarrapercentages veranderen niet, maar afhankelijk van de wensen van de kopers zijn er voldoende aardappelen te vinden die aan de eisen voldoen.

Toch loopt de handel moeizaam op het moment. De prijzen staan onder druk door aanbod uit het buitenland en omdat afnemers verwachten dat op niet al te lange termijn de vraag naar nieuwe aardappelen uit het Middellandse Zee-gebied (vooral Egypte) toeneemt. Afnemers slaan sorteerders en (tussen)handelaren daarmee om de oren, terwijl een deel van de telers nog de prijzen van een paar weken geleden in gedachte hebben. Daardoor ontstaat een patstelling en is het afwachten wie het eerst toehapt. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €60 tot €65 per 100 kilo.

Zoeken naar kwaliteit
De markt voor biologische uien wordt gedomineerd door een aanbod van matige tot ronduit slechte partijen uien. De prijs van uien is relatief hoog, vinden afnemers en daar moet dan ook een kwalitatief goed product tegen over staan. Sorteerders hebben echter moeite mooie uien te vinden. In de eerste plaats zijn dergelijke partijen er niet veel en telers die goede uien in de schuur hebben geven maar mondjesmaat aanbod. Boeren met mindere uien willen juist wel afscheid nemen. Probleempartijen met inwendige gebreken zijn moeilijk kwijt te raken. Door het relatief grote aanbod van matige uien zijn afnemers voorzichtig met zaken doen hetgeen niet bepaald gunstig is voor de stemming op de markt. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week met €50 tot €56 per 100 kilo voor alle sorteringen.

De handel in peen blijft wat moeizaam lopen. Door handelaren wordt veel gesproken over de vraag uit Duitsland en de verwachting is dat die verder aan zal trekken door weinig lokaal aanbod. Hoewel het volgens handelaren niet druk is, wordt er toch best wel wat handel gedaan. In de prijs is daar vooralsnog weinig van te merken. De DCA Indicatieprijs staat op €20 tot €25 per 100 kilo. Nu het bewaarseizoen verder vordert komen er ook partijen boven water met problemen. Peen met een vlekje of een ander kwaliteitsprobleem is moeilijk kwijt te raken. Daarvoor is de keuze aan goede partijen te groot volgens insiders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden