Agrifoto

Nieuws BB Biologisch

Onzekerheid overheerst op de biologische markt

10 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Er wordt relatief weinig handel gedaan in biologische aardappelen, uien en peen. Een deel van de telers maakt zich daar nog niet zo veel zorgen over, terwijl bij anderen de twijfel toeslaat. Zeker als de kwaliteit van het product terugloopt zijn die boeren op zoek naar een koper.

Verschillende handelaren merken op dat er niet zo veel vraag is vanuit de retail. De inflatie loopt op en de kosten voor levensonderhoud stijgen. Biologisch eten wordt door veel consumenten als luxe gezien. Dat is in een onzekere tijd toch altijd iets waarop bezuinigd wordt. Een directe relatie is moeilijk te leggen, maar het speelt volgens enkele insiders wel een rol al is het maar voor de stemming op de markt. Telers zien zich ondertussen voor het komende seizoen geconfronteerd met hoger kosten, denk alleen maar aan de stijgende diesel- en arbeidskosten. Dat zorgt voor uitdagingen bij het invullen van het bouwplan voor het komende seizoen. Met name over de contractvoorstellen voor industriegroenten heerst veel onvrede onder telers, maar bijvoorbeeld de resultaten van de peenteelt afgelopen seizoen stemmen ook niet bepaald bemoedigend.

Weinig vraag naar uien
Handel in uien loopt stroef. Goede uien zijn er nog wel maar ze zijn schaars, geven verschillende handelaren aan. Veel van de uien die nu verwerkt zijn, zijn net wat minder van kwaliteit. Aan de vraag kant van de markt is het erg rustig volgens insiders. De combinatie van matige kwaliteit en tegenvallende vraag drukken de stemming op de markt. De DCA indicatieprijs voor goede uien doet een stapje terug ten opzichte van vorige week naar €48 tot €53 per 100 kilo.

De markt voor biologische aardappelen is rustig. Vraag en aanbod zijn redelijk in evenwicht, maar grote hoeveelheden worden niet omgezet. Grote vraag is echter hoeveel oude aardappelen nog nodig zijn tot het einde van het seizoen. De nieuwe aardappelen uit de eerste regio's rond de Middellandse Zee zijn inmiddels al een paar weken op de Europese markt en het is nu afachten wanneer en in welke hoeveelheid aardappelen uit Italië en Spanje op de markt komen. De DCA indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €60 tot €64 per 100 kilo voor zowel de kruimige en vastkokende rassen.

De stemming op de biologische peenmarkt is matig. Net als bij de uien is het vooral aanbod van minder kwaliteit peen die de markt overheerst. Dat zorgt voor een zeker dwingend aanbod dat de stemming op de markt onderuithaalt. De vraag naar peen houdt alleen niet over en dat maakt dat het zoeken is naar een koper. Telers met redelijke of goede peen wachten daarom nog maar even af volgens insiders. De DCA indicatieprijs voor peen is gezakt naar €18 tot €22 per 100 kilo voor goede peen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
jan 10 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10897171/onzekerheid-overheerst-op-de-biologische-markt]Onzekerheid overheerst op de biologische markt[/url]
kappen met die onzin
is al achterhaald nu
mensen kopen het niet meer
te duur
ikke 10 Maart 2022
ik moet die troep niet, ook niet voor niks, het is gewoon vergif, maar dat wil men niet zien, totaal corrupt
Abonnee
gerard 11 Maart 2022
heb niets tegen mensen die bio kopen
we moesten in HEEL de eu bio gaan telen dan zijn we zo van onze voorraad af en krijg de boer weer meer voor zijn handel
Abonnee
kees 11 Maart 2022
Als je bij deze prijzen al moet gaan klagen is het niet best gesteld...
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden