Albert Heijn

Analyse BB Biologisch

Weinig vraag en handel op biologische markt

17 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het is duwen en trekken om wat gedaan te krijgen als het gaat om de handel in biologische aardappelen, uien en peen. Het vaste werk loopt door, maar extra vraag is er op het moment weinig. Dat maakt dat er niet veel handel gedaan wordt op de vrije dagmarkt.

In biologische aardappelen is weinig handel. Er is beperkt vraag en telers hebben geen haast om te verkopen. Er is aanbod van nieuwe aardappelen uit Egypte en Israël en supermarkten en andere detailhandelaren hebben weinig acties waarvoor extra biologische aardappelen nodig zijn. Veel vrije aardappelen zijn er niet meer, volgens insiders. Dat kan richting april en mei nog wel voor een opleving op de markt zorgen.

Bovenstaande hangt wel voor een groot deel samen met het verloop van het vroege groeiseizoen. Wanneer Zuid-Europa vroeg op de markt komt met behoorlijke hoeveelheden en de Nederlandse nieuwe aardappelen zijn ook vroeg, dan valt het mee. Maar als dat allemaal wat later beschikbaar komt, dan kunnen er best wat gaatjes zijn die met oude oogst opgevuld moeten worden. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week, op €60 tot €64 per 100 kilo.

Matige uienhandel
De uienhandel verloopt matig op dit moment. Telers willen wel, maar vanuit handelaren en sorteerders is weinig vraag naar uien. De handel is daardoor extra kritisch op de kwaliteit en maatsortering. Net zoals bij de aardappelen, kijkt de handel ook al voorzichtig naar de nieuwe oogst. De eerste berichten over uien uit Egypte is dat ook daar de kwaliteit niet meevalt. Dat kan positief uitpakken voor Nederlandse telers.

Maar, dan moet de vraag naar uien wel aantrekken. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week: €48 tot €53 per 100 kilo. Wel moet opgemerkt worden dat handelaren en verwerkers nauwelijks aan de markt zijn. Er is zodoende maar weinig handel.

Slechte stemming in peen
De stemming op de markt voor peen is slecht. Waar lange tijd een groot aanbod de markt beheerste, is dat omgeslagen in een markt die beheerst wordt door een matige kwaliteit. Dat zijn niet alleen vlekjes en dergelijke gebreken, maar ook een grote variatie in maatsortering binnen partijen. Dit maakt het voor spoelers lastig om een het product geschikt te maken voor de supermarkt. Vooral (te) grove penen zogen voor de problemen. De DCA Indicatieprijs staat op €18 tot €22 per 100 kilo, maar enkele insiders geven aan dat het eigenlijk is 'wat de gek ervoor geeft' is op het moment.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

'Biologische uienareaal neemt dit jaar licht toe'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden