Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Voorjaarswerk krijgt voorrang op biomarkt

24 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Er is relatief weinig handel in biologische aardappelen, uien en peen deze week. Aan de vraagzijde blijft het rustig en daardoor is er voor handelaren geen reden om de boer op te gaan. Telers zijn drukker met andere werkzaamheden. De zon schijnt en de grond is bekwaam; dus is de boer niet meer te houden om met landwerk te beginnen.

De handel in uien loopt matig. Er is bijna geen markt voor vrije uien, want er is nauwelijks vraag. Waar dat door komt, is lastig aan te geven. Sommige insiders denken dat de tegenvallende kwaliteit een belangrijke factor is. De klanten die eerder gesorteerd product hebben gekregen dat op het randje zat, haken af en zoeken andere leveranciers - bijvoorbeeld nieuwe uien uit Egypte. Of ze proberen het zoveel mogelijk uit te zingen en dan wat minder uien in het schap te leggen. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €46 tot €51 per 100 kilo.

Meer vraag naar peen
De vraag naar peen neemt wel wat toe. Vooral Duitsland komt meer aan de markt voor Nederlandse peen. Het is wel een vechtmarkt om orders binnen te slepen. Nederland levert uit bewaring en Denemarken kan nog met stro afgedekte peen uit het veld leveren. Beiden vechten om dezelfde klanten en de prijs is doorslaggevend. De Nederlandse spoelers willen wel kopen, maar alleen als de prijs klopt en er voldoende kilo's uit een kist gespoeld kunnen worden. Als er minder dan 400 kilo in één kist zit, dan zijn de kosten voor spoelen en sorteren te hoog. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week: €18 tot €22 per 100 kilo.

Op de aardappelmarkt is het rustig. Ook hier is een beperkte vraag. Insiders maken zich daar overigens niet veel zorgen over. "Het is nu een lauwe fase, maar dat kan nog aantrekken als komende weken nog wat gaatjes vallen", volgens een handelaar. De DCA Indicatieprijs is gedaald, ten opzichte van vorige week, naar €57 tot €61 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden