Shutterstock

Analyse BB Biologisch

De vraag wil maar niet aantrekken op de biomarkt

31 Maart 2022 - 1 reactie

Er is weinig actie op de markt voor biologische aardappelen, uien en peen. Het normale werk loopt aardig door, maar er is weinig extra vraag. Sorteerders en verwerkers hebben voldoende - misschien wel te veel - werkvoorraad en zijn daardoor maar beperkt aan de markt.

De handel in aardappelen is rustig. Normaal hebben supermarkten acties met biologische aardappelen volgens een insider. Door de algehele prijsstijgingen merk je dat supermarkten nu eerder kiezen om een actie op te zetten met gangbare producten in plaats van biologisch. De vraag naar biologische aardappelen valt daardoor lager uit dan we gewend zijn. Daarnaast is er ook aanbod van nieuwe aardappelen uit het Middellandse Zee-gebied. Over de kwaliteit en kwantiteit van de aardappelen die daar nu vandaan komen valt te discussiëren, maar het wordt door inkopers wel als argument gebruikt om de verwachtingen van de Nederlandse spelers te temperen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk vergeleken met vorige week op €57 tot €64 per 100 kilo voor zowel kruimige als vast kokende aardappelen.

Kwaliteit
Ook op de uienmarkt is het rustig. Verschillende telers die nog uien hebben, willen wel verkopen maar het valt op het moment niet mee een geïnteresseerde te vinden. De vraag die er naar uien is kan nog grotendeels worden ingevuld met de eigen voorraden van de handelaren en sorteerbedrijven. Verschillende sorteerders en handelaren zijn eerder dit seizoen nat gegaan met uien die in kwaliteit toch tegen bleken te vallen. Dat maakt dat kopers nu extra voorzichtig zijn en het risico zo veel mogelijk bij de telers proberen te houden. De DCA Indicatieprijs doet een klein stapje terug ten opzichte van vorige week naar €45 tot €50 per 100 kilo voor zowel grove als fijne sortering.

De vraag naar goede peen is aangetrokken. Door natte omstandigheden en hoge transportkosten is er relatief weinig aanbod van peen uit Spanje. Spoelers komen graag kijken bij goede partijen peen, maar qua prijs blijkt er niet veel mogelijk. Daarvoor is mogelijk nog te veel aanbod op het moment. De DCA Indicatieprijs is gelijk gebleven op €18 tot €22 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Bio Jankers 1 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10897590/de-vraag-wil-maar-niet-aantrekken-op-de-biomarkt]De vraag wil maar niet aantrekken op de biomarkt[/url]
Iedere week zie ik marktberichten dat het niet wil vlotten op de bio markten. Toch zijn de indicatie prijzen nog aardig kostendekkend met een plus. In vergelijking met reguliere producten is het nog zeer rooskleurig. Is het misschien zo dat bio boeren beetje verwend zijn geworden de laatste jaren? Of dat zonder gedegen gewasbescherming telen toch zorgt voor meer verliezen dan eerder werd gedacht en zo erg lage netto kilo's kunnen worden afgeleverd?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse BB Biologisch

Kopers maken dienst uit op biologische markt

Analyse BB Biologisch

Ondergronds begint er wat te schuiven op de biomarkt

Analyse BB Biologisch

Stemming op biologische markt blijft bedrukt

Analyse BB Biologisch

De biologische markt blijft in een impasse zitten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox