Agrifoto

Analyse BB Biologisch

De biologische markt blijft in een impasse zitten

7 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in biologische aardappelen, uien en peen verloopt nog steeds stroef. Er is wel vraag, maar het houdt allemaal niet over, melden insiders. Dat maakt dat verwerkers en handelaren voorzichtig zijn met kopen.

Biologische producten worden door veel consumenten als een luxeproduct gezien. Dit betekent dat het een van de eerste dingen is waarop bezuinigd wordt. Daar heeft de sector nu mee te maken, zo vertellen insiders. Onder meer de energieprijzen zijn fors gestegen. Consumenten kunnen daarnaast na twee jaar weer op vakantie en uiteten. Biologische voedingsmiddelen staan daardoor lager op het prioriteitenlijstje.

Weinig handel
In biologische aardappelen is weinig handel. Volgens afnemers is er genoeg aanbod van nieuwe aardappelen uit het gebied rond de Middellandse Zee of van goedkopere aardappelen uit Frankrijk. Sorteerders hebben daardoor moeite om hier met Nederlandse aardappelen tussen te komen. De DCA Indicatieprijs komt uit op €57 tot €61 per 100 kilo, zowel voor vastkokende als kruimige aardappelen.

Op de markt voor biologische uien is eveneens weinig vraag. De voorraad goede vrije uien bij telers is niet groot, maar als er weinig vraag is, dan heb je toch alsnog gauw te veel. De vraag naar rode uien trekt wel aan. Vooral Duitsland is koper. Voor gele uien blijft de belangstelling uit. Het is duwen en trekken om de handel rond te krijgen. De DCA Indicatieprijs komt uit op €44 tot €49 per 100 kilo. Het valt voor telers niet mee ook daadwerkelijk een koper te vinden.

De markt voor peen is stabiel. Voor goede partijen is belangstelling, maar spoelers betalen zeker niet de hoofdprijs. Er komt inmiddels wel wat peen uit Spanje, maar dit product is - mede door hoge transportkosten - flink duurder dan Nederlandse peen. De DCA Indicatieprijs komt uit op €18 tot €22 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden