Agrifoto

Analyse BB Biologisch

Ondergronds begint er wat te schuiven op de biomarkt

21 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Op het eerste gezicht lijken er geen grote verschuiving op de markt voor biologische aardappelen, uien en peen. Druk is het zeker ook niet te noemen, maar onder het oppervlak is er wel wat aan het sluimeren.

De markt voor biologische uien zakt langzaam aan wat weg. Sorteerders hebben voldoende werkvoorraad en zijn daardoor nauwelijks aan de markt om uien bij te kopen. Omdat verwerkers over het algemeen aardige posities hebben ingenomen, voelen ze ook een belang de prijs erop te houden volgens een insider. De DCA Indicatieprijs voor biologische uienkomt lager uit dan vorige week. Er is wel een flinke spreiding tussen de boven- en de onderkant met een range van €38 tot €45 per 100 kilo voor zowel de grove als fijne partijen.

In de biologische aardappelen is op het moment ook niet veel handel. Koper en verkoper kunnen elkaar moeilijk vinden. Afnemers schermen met relatief goedkoop product uit het Middellandse Zee-gebied. Verkopers/telers zijn er nog steeds van overtuigd dat er best nog een gaatje valt voordat er volledig overgeschakeld kan worden op de nieuwe oogst. Het wat koelere en latere voorjaar hier in Nederland sterkt de boeren nog wat in die gedachte. De bedragen tussen waarvoor de teler afscheid wil nemen en waarvoor de afnemer ze wil hebben, liggen behoorlijk uit elkaar. De markt zit daardoor vast en het is afwachten wie het eerste buigt. De DCA Indicatieprijs laat een plusje zien ten opzichte van vorige week komt op €57 tot €61 per 100 kilo voor zowel vastkokende als kruimige aardappelen.

Seizoen gaat richting het einde
De handel in peen gaat een beetje op het einde raken. Spaanse peen komt steeds meer voorhanden, maar blijft nog wel duurder dan de Nederlandse. Voor de planning vinden bijvoorbeeld Duitse spoelers Nederlandse peen wel makkelijk. Vaak kan de volgende dag al geleverd worden, terwijl dat voor Spaanse peen misschien wel een week duurt. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €18 tot €22 per 100 kilo. Door de grote verschillen in kwaliteit ook binnen een partij is het in de praktijk een beetje wat de gek er voor geeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden