Albert Heijn

Analyse BB Biologisch

Kopers maken dienst uit op biologische markt

28 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in biologische aardappelen, peen en uien loopt nog altijd wat moeilijk. Het vaste werk loopt door, maar extra vraag of gaten blijven tot nu toe uit. Incidentele uitschieters brengen leven in de markt en zijn de krenten in de pap, zowel voor de telers als de handel.

In een seizoen als deze wordt weer duidelijk dat een goede relatie tussen teler en afnemer veel meerwaarde kan bieden, klinkt het uit de markt. Een substantieel deel van de biologische akkerbouwproducten wordt buiten de traditionele keten afgezet. Dat verschilt van zeer korte ketens tot telers die zelf sorteren en verpakken. Als prijzen en/of opbrengsten laag zijn, telt elk stukje marge nog zwaarder. Daarin zie je grote verschillen tussen de telers, volgens deze bron.

Weinig handel in bio-aardappelen
In biologische aardappelen is weinig handel. De sorteerders en verpakkers hebben de werkvoorraden op orde en zijn daardoor slechts beperkt aan de markt. De vraag naar aardappelen is ook niet overdreven groot en mede daardoor voelen afnemers er niet veel voor om de posities uit te bouwen. Welke richting de markt gaat kiezen in de laatste periode van het seizoen, daarover zijn de meningen verdeeld. De één denkt dat nog een gaatje valt voor de oude oogst. Bijvoorbeeld door tegenvallende omstandigheden en duur transport voor vroege aardappelen uit Spanje of door de trage start van het nieuwe groeiseizoen in Nederland.

Andere insiders zien echter dat er nog relatief veel goede aardappelen in de bewaring liggen en denken dat we de komende tijd onze handen vol hebben om die partijen (gezien de matige vraag) weg te werken. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week: €57 tot €61 per 100 kilo voor vaste en kruimige aardappelen.

Uienmarkt is een kopersmarkt
De markt voor biologische uien verloopt stroef. Goede uien zijn nog wel te krijgen, maar er zijn tegelijkertijd ook veel matige partijen op de markt te vinden. Die slechtere partijen trekken de stemming naar beneden. Net als in de aardappelmarkt, is ook de vraag naar uien op het moment matig. "Het is een echte kopersmarkt en de afnemers dicteren de voorwaarden", meldt een insider.

Prijs is natuurlijk belangrijk, maar enkele handelaren waarschuwen om je daar niet blind op te staren. Er worden links en rechts 'trucjes' uitgehaald om een hogere telersprijs terug te halen. De DCA Indicatieprijs blijft deze week op €38 tot €45 per 100 kilo staan. De stemming op het moment? "Dat wat de gek er voor geeft", aldus een handelaar.

Redelijk wat belangstelling voor peen
Voor biologische peen blijft wel redelijk wat belangstelling. Spaanse peen is relatief duur en daarom willen veel Duitse en Nederlandse supermarkten door met peen van de oude oogst. De kwaliteit moet dan wel perfect zijn en de prijs moet kloppen. Een smetje op de vraag is de afzet van uitgespoelde peen die niet geschikt is voor retail.

De industrie is nauwelijks aan de markt voor grove peen. Voer blijft over als belangrijkste afzetkanaal en daar wordt een bodemprijs betaald. De DCA Indicatieprijs doet zodoende een stapje terug en komt deze week uit op €16 tot €20 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden