Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Na de regen van afgelopen week staan de Innovators er bij deelnemers aan de Boerenbusiness Gewastour over het algemeen goed bij. Het wordt opnieuw duidelijk dat dit groeiseizoen weinig lijkt op die van de afgelopen twee jaar, ook als het gaat om de bestrijding van phytophthora.
Waar de omstandigheden in 2024 met aanhoudende neerslag ideaal waren voor phytophthora, is dat dit jaar een heel ander verhaal. Dankzij langere droge perioden is de ziektedruk tot nu toe beduidend lager dan vorig jaar, zo blijkt onder meer uit de reacties van de Gewastour-deelnemers. Toch is het alsnog opletten geblazen, zo zegt Sander Uwland, crop advisor akkerbouw bij Bayer.
Behoorlijk lagere phytophthoradruk
Daan Tap uit het Gelderse Elst is wat de lagere phytophthoradruk betreft het beste voorbeeld. "Ik denk dat ik dit jaar wel op tien keer minder spuiten uitkom dan vorig jaar." Daan spuit ongeveer om de tien dagen en doet dit op basis van een BOS-systeem, wat overigens bijna alle Gewastour-deelnemers doen. "De druk van phytophthora was bij mij zo laag dat ik zelfs 2,5 week niet gespoten heb."
Sander Uwland is het ermee eens dat de druk dit jaar behoorlijk lager is, maar vindt wel dat je voor een maximale bescherming iedere week moet gaan spuiten. Kees Trouw uit het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis merkt ook dat de phytophthoradruk dit jaar behoorlijk lager is. Hij spuit zo tussen de zeven en tien dagen, maar zegt ook dat hij erbovenop zit. "Als de phytophthora je treft, heb je niks meer wat je curatief kunt spuiten. Je moet het preventief de baas zijn, je moet echt voor blijven, alles moet gericht zijn op bescherming."
Alex van Erp uit het Groningse Midwolda merkt ook dat de druk een stuk lager is dan vorig jaar. "De omstandigheden zijn niet echt bevorderlijk voor phytophthora, geen hoge luchtvochtigheid en het aantal dauwnachten vallen mee. Slim spuiten is nu belangrijker dan een vast ritme", zegt Alex. Vorig jaar spoot hij nog elke vier à vijf dagen. "Toen zat het om je heen. Dan denk je niet na, dan spuit je gewoon. Wat dat betreft is dit jaar wel anders."
|
Volgens Sander Uwland (Bayer) zijn de verschillen met vorig jaar groot. "Toen kwamen de aardappelen al ziek boven, dit jaar zien we een veel rustiger verloop met langere droge periodes. Daardoor is de bespuitingsfrequentie nu aanzienlijk lager, je komt dit seizoen toe met een derde van het aantal bespuitingen van vorig jaar."
Ook de vooruitzichten voor de phytophthoradruk lijken gunstig. Waar juli de afgelopen twee jaar werd gekenmerkt door wisselvallig weer, voorspellen de weergoden dit jaar een heel ander verloop van de maand juli. Na de neerslag van afgelopen week lijkt het voorlopig weer droog te blijven.
Alternaria
Brian Salomé uit IJzendijke (Zeeland) heeft het niet zozeer over phytophthora, maar juist over alternaria. Brian zegt dat de druk bij hem in de buurt behoorlijk hoog is. "Normaal begin ik na de bloei van het gewas met het spuiten tegen alternaria, dit jaar ben ik daar veel eerder mee begonnen, zelfs al voor het gewas in bloei stond." Bert Westhoff, technisch productadviseur van BASF benadrukt ook het belang van tijdig starten van de alternariabestrijding. In een interview met Boerenbusiness zegt hij: "We hebben in onze proeven gezien dat een juiste timing van de alternariabespuitingen cruciaal is voor een goede bestrijding. Als je te laat begint kost dat altijd geld."
Stand van de gewassen
Over de ontwikkeling van de Innovators, zo in de tweede week van juli, zijn de deelnemers over het algemeen redelijk tevreden. Zo ook Alex van Erp, die zegt: "Het gewas is echt donkergroen en ondanks dat het vrij droog was, kwam de neerslag die er viel aldoor precies op het juiste moment. Het gewas slijt nog niet, dus ik ben benieuwd wat er van gaat komen."
Iets terughoudender is Brian Salomé, die aangeeft dat het gewas behoorlijk last heeft gehad van de droogte. "Het is nog altijd een open gewas, maar gelukkig staat het er wel nog mooi groen op. Hierdoor merk ik ook dat het gewas niet veel schade heeft ondervonden van de hitte afgelopen week." Ook bij Daan Tap wil het maar slecht regenen dit jaar, zo zegt hij. "Mijn gewas slijt hard door de droogte en hitte. Je ziet het gewas gewoon achteruit gaan op dit moment." Daan heeft zijn aardappelen wel beregend dit jaar, maar zegt dat het vanaf nu wel klaar is met beregenen. "Ik heb de contractkilo's er ongeveer onder zitten en ik wil er dan ook niet te veel kosten meer op maken."
Kees Trouw is zeer tevreden over hoe het gewas erbij staat. "We hebben 30 millimeter regen gehad, hartstikke mooi voor deze tijd van het jaar. Het gewas is prachtig groen en heeft geen last gehad van de hitte." Hij denkt dat het latere poten daarin een voordeel is geweest. "Het scheelt misschien maar een week, maar dat heeft net het verschil gemaakt. Bij telers die eerder gepoot hebben, zie je duidelijk dat het gewas meer last heeft gehad van de hitte." Wanneer Kees een plant uit de grond trekt, ziet hij dat alle knollen al 35 op zijn, met zo'n acht tot tien knollen per plant. "Als deze ontwikkeling zich doorzet, dan verwacht ik een behoorlijke opbrengst."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.