Februari slechte uienmaand

Prijs pool B Van Meir op 11,41 euro

11 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

De poolprijs van Van Meir Uien B.V. van pool B uitgekomen op 11,41 euro per 100 kg. Dat is iets lager dan pool A (okt-dec) die 11,78 euro op bracht. De poolcommissie zegt tevreden te zijn.

Pool B loopt van januari tot en met maart. ‘Februari was een moeilijke maand. De prijs lag onder druk en er werd minder omzet gedraaid’, licht Leon van Meir toe. Februari is altijd een kalme maand, maar dit jaar was de terugval in afzet wel erg groot. Normaal gaan er rond deze tijd volop uien naar Oost-Europa en Rusland, maar Oost-Europa had zelf nog voldoende in voorraad.

In maart trok de uienprijs weer wat aan. ‘Doordat de prijzen weer stegen, kwam de pool ook hoger uit. Zelfs boven verwachting.’ Opvallend vindt Van Meir dat de partijen in de vrije handel soms kwaliteitsproblemen vertonen. Het gaat volgens hem dan om fusarium, slijtage en schot. ‘We moeten streng selecteren in onze aankopen.’

In april is de afzet verbeterd. Van Meir spreekt van drukte. ‘Zuid-Europa trekt behoorlijk aan. Spanje, Italië, maar ook naar Engeland gaan ladingen. De handel met Spanje wordt echter over een week of drie, vier weer minder. ‘Dan kunnen ze zelf weer uien oogsten. Door de kou en natte omstandigheden komt de oogst ook daar later op gang. Maar dan liggen er weer kansen in Oost-Europa, want die regio komt nu ook weer aan de markt.’

De uitbetalingsprijs van Pool C wordt in juli bekend. Het poolcontract van Meir Uien BV in samenwerking met CZAV is in 2005 gestart en er nemen ongeveer 85 telers aan deel. 50 procent van de prijs wordt bepaald door de gemiddelde prijs berekend over 9 maanden (okt. t/m jun.). Dit deel van de prijs is voor alle telers gelijk. De andere helft van de prijs wordt bepaald door het gemiddelde over een specifieke periode van 3 maanden. De teler kan hierbij zelf bepalen voor welke drie maanden hij kiest en daarmee voor welke pool hij zich inschrijft; pool A (okt - dec), pool B (jan - mrt) of pool C (apr - jun).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden