Van Dam tevreden

Geen octrooirecht op klassieke veredeling

20 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Het octrooirecht is niet van toepassing op de klassieke veredeling. Dat hebben de Europese lidstaten maandag 20 februari unaniem besloten tijdens de Raad van Concurrentievermogen in Brussel. 

Veredelaars van groente en fruit moeten namelijk vrij kunnen beschikken over biologisch materiaal om nieuwe gewassoorten te kunnen kweken. De EU-lidstaten geven aan dat het nooit de bedoeling is geweest om octrooien te verlenen op producten die het resultaat zijn van een wezenlijk biologische werkwijze.

Staatssecretaris Van Dam is tevreden met deze beslissing: ‘Deze uitkomst is van groot belang voor de gewasveredelaars en daarmee ook voor de voedselvoorziening. De veredelaars spelen een cruciale rol bij de voedselproductie door steeds nieuwere, sterkere gewassen te ontwikkelen. Nu zij vrij kunnen beschikken over biologisch materiaal, bevorderen we de innovatie in de veredelingssector. Dit is ook goed voor de voedselzekerheid in de wereld’.

Deze uitkomst is belangrijk voor de voedselvoorziening

Het probleem van het octrooirecht was dat plantenveredelaars geen beschermd materiaal mochten gebruiken bij het ontwikkelen en exploiteren van een nieuw ras (zonder toestemming van de octrooihouder). Daarbij hadden de veredelaars minder toegang tot genetische diversiteit, wat innovatie in de plantenveredelingssector belemmert. Dat was niet wenselijk, omdat zij een belangrijke rol spelen in de wereldvoedselvoorziening. Zij ontwikkelen namelijk nieuwe rassen die kunnen groeien in de meest uiteenlopende omstandigheden. 

De discussie over het octrooirecht begon in 2012 en werd in 2015 versterkt toen de Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau bepaalde dat producten die via kruising of klassieke veredelingsproducten zijn verkregen voor octrooi in aanmerkingen kwamen. Staatssecretaris Van Dam zette zich toentertijd in om een oplossing op EU-niveau te organiseren. Dat is nu gelukt door geen octrooien te verlenen op producten van de klassieke veredeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Politiek Europese Commissie

Luxemburgse boerenzoon landbouwcommissaris EU

Analyse Melk

Gaat de melkprijs in de EU dit jaar naar een record?

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden