In nieuwe uienpool

Van Meir biedt plek aan biologische uien

14 April 2017 - Niels van der Boom - 7 reacties

Van Meir Onions & Potatoes start voor afzetseizoen 2017-2018 met een uienpool voor biologisch geteelde zaaiuien. Het gaat om een proefproject, welke op kleine schaal wordt opgestart, met een geselecteerde club telers. De focus ligt op gele zaaiuien, maar er wordt ook een klein volume rode uien ingebracht.

'De laatste jaren is de interesse voor een biologische uienpool gegroeid', legt Renée Menkveld van Van Meir uit. 'We starten summier met een klein groepje biotelers. Vervolgens kijken we hoe het loopt. Kwaliteit is een belangrijk punt. Ook is er de vraag hoe de markt het op gaat pakken. De focus ligt op gele zaaiuien, maar er worden ook rode uien ingebracht. De bio-pool bestrijkt de gehele afzetperiode, vanaf het afland leveren.'

Focus op afzet in Europa

Flevolandse akkerbouwers
Flevoland telt het grootste aandeel van biologische akkerbouwers. Uit deze provincie doen op dit moment geen telers mee. Van Meir startte in 2005 met het uienpoolsysteem. Voor de biologische pool put het uit deze ervaring. De afzetstrategie van het product ligt op Europa, niet de overzeese gebieden, zoals bij de gangbare uien het geval is.

Meer biologische uienpools
Begin februari maakte agrarisch bemiddelingsbureau PPA Group uit Middelharnis ook al bekend een biologische uienpool én een rode uienpool in de markt te zetten. Als reden noemt het bedrijf dat een aantal van hun gangbare telers op biologisch overschakelt en niet iedereen een eigen opslag voor biologische producten heeft.

Agrifirm Plant maakte op 12 april bekend de markt te verrijken met 2 nieuwe uienpools. De korte bewaarpool en eveneens een rode uienpool. Aart den Bakker, van Agrifirm Plant, laat wel weten geen plannen te hebben om een biologische uienpool in het leven te roepen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Westbrabander 15 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10874131/Van-Meir-biedt-plek-aan-biologische-uien]Van Meir biedt plek aan biologische uien[/url]
Er zijn straks nog meer pools dan telers.
Henk 18 April 2017
Schijters , bedoel je
ook belg 18 April 2017
V. M = knolcyperus
Abonnee
domme boer 18 April 2017
Belg, wat bedoel je met

V.M. = knolcyperus?
ook belg 19 April 2017
V.M. laat hier uien en pootgoed telen door boer (slaafje). die boer doet hier groot in de streek maar zit ondertussen wel knolcyperus te verspreiden meegekomen met pootgoed uit steenbergen. ze rijden gewoon van perceel nr perceel zonder enige maatregel. één woord voor schandalig!
domme boer 22 April 2017
Wat is knolcyperus?
Kjol 22 April 2017
Knolcyperus is onkruid wat je nooit weer kwijt raakt
ook belg 22 April 2017
heeft een vermeerderingsfactor van 10 000. Dus 1knol nu geeft 10 000 in augustus. volgend jaar 10 000 x 10 000. leuk hé. Nog geen afdoende actieve stof tegen. vergeet knol- en bolgewassen op die percelen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
uien noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden