Antwoord op Kamervragen

'CBS-cijfers beïnvloeden uienmarkt niet'

12 Maart 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft mede namens Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) antwoord gegeven op Kamervragen over de CBS-oogstraming. CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Joba van den Berg stelden half februari vragen over de forse correctie die het CBS doorvoerde in hun uiencijfers.

Het CBS raamde de Nederlandse uienoogst eind oktober nog op de grootste ooit. Begin februari werden echter de definitieve cijfers gepubliceerd. In deze berichtgeving werden de cijfers met 4% naar beneden gecorrigeerd. De bruto-opbrengst ging daarmee van 1,51 miljoen naar 1,45 miljoen ton.

CBS-cijfers hebben invloed op de prijs en handel

Marktverstorende werking
De zaak werd op de spits gedreven nadat een uienteler zich in de media uitte over de gang van zaken. De CBS-cijfers zouden een marktverstorende werking hebben, waardoor telers worden benadeeld. Bovendien zijn akkerbouwers verplicht om deel te nemen aan de enquête die het CBS uitvoert. In een uitzending van BB TV Feiten liet CBS-woordvoerder Cor Pierik nog weten dat het statistiekbureau naar eigen zeggen geen marktverstorende werking heeft.

Minister Wiebes gaf, mede namens minister Schouten, op 12 maart antwoorden in de Kamer. Wiebes onderschrijft dat de oogstcijfers die het CBS publiceert door de markt worden gebruikt om het aanbod in te schatten en daarmee de prijs. "De CBS-cijfers hebben daarmee logischerwijs invloed op de prijszetting en handel." Echter, de minister is ook van mening dat het aan de markt zelf is om te bepalen op basis van welke informatie het uien wil verhandelen. Dat geldt voor alle akkerbouwproducten.

Geen boetes
Akkerbouwers die niet hebben deelgenomen aan de oogstraming van het CBS zijn in 2016 en 2017 niet beboet. Dit is vooraf afgesproken door het CBS en de overige landbouworganisaties. In 2017 bedroeg het aantal respondenten 72% van alle akkerbouwers. In 2016 was dat 77%. Volgens de partijen is geen alternatief voorhanden voor deze landbouwenquête.

Cijfercorrecties
Voor de voorlopige oogstraming maakt het CBS gebruik van teeltadviesbureau Delphy. Hun adviseurs maken voor het statistiekbureau een raming van het areaal en de oogst. Hiervoor worden ook kleine proefrooiingen uitgevoerd. Deze worden vergeleken met de ervaringen van de voorgaande jaren. Sinds 2010, de start van de oogstramingscijfers, is het definitieve areaal 2 keer naar beneden bijgesteld en 3 keer naar boven. Voor de bruto-opbrengst is dat 4 keer naar beneden en 4 keer naar boven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Anti cbs 13 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/uien/artikel/10877841/cbs-cijfers-beinvloeden-uienmarkt-niet][/url]
Het cbs moet stoppen met de raming door het cbs weet de hele wereld hoeveel uien en aardappelen hier zijn en kan achterover gaan luinen.
Abonnee
De teler 13 Maart 2018
Nu breekt mijn klomp! Die adviesdienst doet proefrooiing in opdracht van de staatsdienst! Op wiens land? Dus van klanten van Die adviesdienst? Als ik klant was ...........
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden