Shutterstock

Nieuws Voorraadinventarisatie

VTA: extreem weinig vrije uien in voorraad

21 December 2018 - Anne Jan Doorn

Iedereen weet dat de uienvoorraad extreem laag is. Ook de eerste voorraadinventarisatie van VTA bevestigt dit beeld. De voorraad vrije uien is op dit moment zelfs 63,5% lager dan vorig seizoen rond deze tijd.

De gemiddelde netto-opbrengst onder de VTA-leden komt uit op 37,7 ton per hectare. Dat was is 2017 nog 55,6 ton per hectare. De netto-opbrengst is daarmee nog lager dan uit de proefrooiingen naar voren kwam (41,4 ton per hectare). Het betekent dat de gemiddelde opbrengst 32,2% lager is dan vorig seizoen.

Bij de gele uien lag de opbrengst op 37,2 ton per hectare, terwijl dit bij de rode uien 39 ton per hectare was. De plantuien hadden een gemiddelde opbrengst van 38,9 ton per hectare.

Afzet loopt door
Ondanks de lage productie, liep de export wel goed door. Met 40% is er op dit moment dan ook meer afgeleverd dan de 31,8% van vorig jaar (in deze periode). De voorraad in absolute tonnen ligt 38,8% lager dan vorig seizoen.

Van de voorraad is overigens ook al een fors groter deel verkocht. Circa 53% van de voorraad is verkocht, terwijl dit bij rode uien 42% is. Normaal gesproken is in deze tijd van het jaar ongeveer 25% verkocht. De voorraad vrije uien ligt daardoor 63,5% lager.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate uien

Aflandprijzen uienoogst 2023 steeds aantrekkelijker

Analyse uien

Komt het nog goed op de rode uienmarkt?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden