Agrifoto

Nieuws Uien

Notering Baalprijs Uien krijgt nieuwe opzet

1 Februari 2019 - Niels van der Boom

DCA-Markets steekt de notering 'Baalprijs Uien' per 1 februari in een nieuw jasje. Daarmee voldoet het aan Europese regels op het gebied van noteringen (benchmarks). De notering zal wekelijks op vrijdag worden gepubliceerd.

DCA-Markets beheert momenteel al een aantal agrarische noteringen en maakt deze ook op. Het gaat onder meer om de DCA Beursprijs 2.0, DCA BestPigletPrice, DCA-notering spotmelk, DCA-ophaalbijdragen mest en DCA-notering fosfaatrechten. Hierop zijn eveneens Europese regels van toepassing.

Duidelijkheid
De 'Baalprijs Uien' wordt wekelijks op vrijdag gepubliceerd en 1 februari is dit voor het eerst in de nieuwe stijl. De notering is voor gele uien, klasse 2 en er worden diverse maatsorteringen beschreven: 35 tot 50 millimeter, 45 tot 65 millimeter en 50 tot 70 millimeter, 60 tot 80 millimeter en 80 millimeter opwaarts. Specificaties en voorwaarden zijn exact beschreven. Dit moet de markt meer duidelijkheid verschaffen.

De baalprijzen gaan over de uien die afgehaald worden bij Nederlandse sorteerders en verpakkers. DCA-Markets ontvangt van deze partijen de prijzen. Het gaat daarbij om de handel die in de 7 dagen daarvoor heeft plaatsgevonden. De minimum- en maximumprijzen vormen uiteindelijk een gemiddelde (benchmark).

Vervolgens wordt de baalprijs op vrijdag om 14:30 uur gepubliceerd op Boerenbusiness.nl. Daarnaast wordt tekst en uitleg gegeven over het tot stand komen van de notering en de input die geleverd is.

Belang neemt toe
René van 't Riet van DCA-Markets meldt dat het belang van de noteringen voor de sector groeit: "Ze bieden informatie over gedane zaken, maar zijn tevens een maatstaaf voor het afsluiten en afwikkelen van contracten. De belangen zijn groot, waardoor we besloten hebben een aantal belangrijke principes uit de Europese regulering toe te passen. Deze gelden ook voor het vaststellen van de EURIBOR-rentes."

Een heldere procedure en beschrijving van de richtlijnen zorgt er volgens de makers van de notering voor dat de betrouwbaarheid en de controleerbaarheid toeneemt. Daarmee stijgt hopelijk ook het belang van de notering.

Bekijk de prijzen op onze vernieuwde noteringenpagina.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Uien

Komt de bodem van de uienmarkt in zicht?

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden