Agrifoto

Nieuws Europese Unie

Landbouwraad EU vindt biologisch plan ambitieus

23 Augustus 2021 - 1 reactie

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (CU) heeft de Tweede Kamer op de hoogte gebracht van de uitkomsten van de laatste Landbouw- en Visserijraad in Brussel. De meest opvallende uitkomst is dat de raad het actieplan voor biologische landbouw onderschrijft, maar tegelijkertijd ook erg ambitieus noemt.  

De raadsconclusies over het EU-actieplan voor biologische landbouw kregen unanieme steun van de raad, zo schrijft Schouten in een brief over de uitkomsten van de Landbouw- en Visserijraad aan de Kamer. Nederland vraagt met een aantal andere EU-lidstaten aandacht voor een goede balans tussen vraag en aanbod in de biologische landbouw. Een deel van de lidstaten vindt de EU-doelstelling van 25% biologische landbouw in 2030 ook erg ambitieus.

Lidstaten vinden het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de verschillende startposities. Ook benadrukken ze het belang van innovatie en onderzoek in de omschakeling naar meer biologische landbouw.

Handelspolitiek
Een ander heet hangijzer dat aan de orde kwam tijdens de landbouwraad zijn de onderhandelingen over verschillende internationale handelsverdragen. Veel lidstaten benadruken het belang van een goede balans tussen offensieve en defensieve belangen in de handelsverdragen. Er is daarbij volgens hen voldoende aandacht nodig voor het gelijke speelveld en de concurrentiekracht van de Europese agrarische sector tegen de achtergrond van de hogere duurzaamheidseisen waaraan de sector hier moet voldoen. Verder zijn de landen tevreden met de uitkomsten van de top tussen de EU en de VS, vooral met het opschorten met 5 jaar van de handelsbelemmeringen die zijn ingevoerd na het Airbus-Boeing-geschil.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
frog 23 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893818/landbouwraad-eu-vindt-biologisch-plan-ambitieus]Landbouwraad EU vindt biologisch plan ambitieus[/url]
25 procent bio landbouw laat mij niet lachen die paar procent egoïstische paraplu schuilers die nu tussen de reguliere percelen schuilt smeert alle uien en aardappel percelen in de buurt al onder de meeldauw en de phytopthora. Dus aub niet nog meer van die figuren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond Aardappelen

Oekraïne zoekt toegang tot Europese aardappelmarkt

Achtergrond Biologisch

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport zet opnieuw stapje terug

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief