Shutterstock

Nieuws Uien

DCA sleutelt aan spot- en forwardprijzen gele uien

15 Oktober 2021 - Redactie Boerenbusiness

DCA-Markets past de zogeheten spot- en forwardprijzen voor gele uien voor het lopende handelsseizoen 2021/22 aan. Hiermee wil de zogeheten price reporting agency, onderdeel van DCA Groep, de berekening van de noteringen zo veel als mogelijk laten aansluiten op de actuele praktijk.

De DCA Spotprijs uien is een gewogen gemiddelde waarde van gele uien, gebaseerd op de beursnoteringen van Goes, Middenmeer en Emmeloord. Het is daarmee een zeer goede indicatie van de uienprijs op dagmarkt, laat René van 't Riet, manager van DCA-Markets, in een verklaring weten. De DCA Spotprijs uien wordt elke donderdag vastgesteld. Het betreft een van-tot (hoog-laag) prijs. De weging van elke notering wordt gedaan door te kijken naar de arealen in dat gebied. Deze weging wordt, zoals ook voor oogst 2021, elk jaar aangepast naar de areaalcijfers van het seizoen. De huidige spotprijs loopt van €11,00 tot €12,00 per 100 kilo. 

Bewaarkosten optellen
De DCA forwardprijs van gele uien wordt iedere week berekend op basis van de spotprijzen. Dit gebeurt, zo verklaart Van 't Riet, door simpelweg de bewaarkosten op te tellen bij de huidige prijs. Die zijn voor dit seizoen verhoogd van 17.5 cent naar 18 cent per 100 kilo. Dat betekent dat bovenop de spotprijs een bewaarvergoeding van €0,18 per 100 kilo wordt toegepast voor elke week die nog resteert tot levering in die betreffende forward maand.

Sinds afgelopen donderdag publiceert DCA-Markets de forward prijzen voor de maanden oktober 2021 tot en met mei 2022. De forward prijs voor uien die eind februari worden opgehaald, is bijvoorbeeld op dit moment €14 tot €15. En zo is de prijs voor april €15,75 tot €16,75. "De DCA Spotprijs is representatief voor heel Nederland en daarmee bepalend in Europa", aldus Van 't Riet. "Op basis van deze spotprijs worden de forwardprijzen bepaald die in één overzicht de markt laat zien voor levering later in het seizoen. Dit biedt de uienmarkt houvast. Partijen kunnen besluiten tegen deze onafhankelijk prijs onderling af te rekenen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden