Agrifoto

Nieuws Uien

Uien zaaien afgerond, maar onzekerheid bij telers

28 April 2022 - Jesse Torringa

De laatste uien worden deze week nog ingezaaid, maar inmiddels hebben veel telers de eerste klap in de teelt te verwerken. In veel regio's laat het plantaantal te wensen over vanwege de korst. Daarnaast daalt het areaal licht, zo is de verwachting.

Inmiddels is ruim 90% van het uienareaal in Nederland ingezaaid en de verwachting is dat het zaaiseizoen komend weekend achter de rug is. Volgens verschillende uienzaadfirma's zal het areaal zoals verwacht een kleine stap terug doen. Daarbij zal het gele uienareaal iets inleveren en het areaal rood ongeveer gelijk blijven.

Te weinig planten
Een gedeelte van de uientelers beleefden een valse start door hevige regenval waardoor korstvorming is ontstaan op de percelen. Met name in Flevoland, maar ook in het noorden van Nederland, is het een hele uitdaging voor de zaailingen om door te komen. Dat is ook goed terug te zien in de Boerenbusiness Gewastour. Volgens Jaap Jonker, salesmanager van zaadfirma De Groot en Slot, laat het plantaantal te wensen over in bepaalde gebieden: "Het beeld dat wij hebben is dat er gemiddeld genomen op dit moment te weinig planten staan op een meter. Een paar planten minder is geen probleem, maar wat we nu zien kost opbrengst". Het gevolg is een holle stand wanneer het seizoen zich vordert. 

Volgens Jonker hangt het af van de zaaitechniek die je gebruikt maar wil je zeker twintig planten per strekkende meter tellen. "Normaal rekenen we rond de 25 planten. Nu zie je soms dat er maar dertien tot veertien planten staan en dat is aan de karige kant." Wel benadrukt Jonker dat er ook goede percelen tussen staan en dat het nog seizoen nog maar pas begonnen is. "Door een hollere stand kunnen zaaiuien grover worden en dat hoeft niet per se negatief te zijn aan het eind van de teelt."

De vroegst gezaaide uien lijken er het beste op te staan dit seizoen. Die zijn terug te vinden in het zuiden van Nederland. Echter heeft daar ook de droogte parten gespeeld. Een gedeelte van het zaaizaad is later op gang gekomen en haspels waren ook veelvuldig in het veld te zien.

Overzaai
Ondanks dat uientelers zich zorgen maken over de karige stand op hun percelen wordt er vrij weinig overgezaaid, melden de zaadfirma's. Niet meer dan 150 hectare uiteindelijk. Vaak staat een gedeelte van het veld al te vlaggen en het is de vraag of uien die nu nog eens gezaaid moeten worden daadwerkelijk meer opbrengst geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden