BB TV Jan van Loon

'Pootgoedfraude is dom, want innovatie is cruciaal'

23 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

"Pootgoedfraude is dom, want uit de geschiedenis van de pootgoedveredeling blijkt dat innovatie zeer belangrijk is geweest. Een goede beloning voor de kweker hoort daarbij", zo stelt Jan van Loon, die promoveerde op een onderzoek naar de geschiedenis van de pootgoedveredeling. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten
Reacties
4 reacties
Pieter Blaauboer 24 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/10882572/pootgoedfraude-is-dom-want-innovatie-is-cruciaal]'Pootgoedfraude is dom, want innovatie is cruciaal'[/url]
Goedemiddag meneer van Loon,
Zo’n 45 jaar geleden mocht ik mijn afstudeeropdracht, met u als mentor, doen en afronden bij Cebeco in de Flevopolder. Als ik u nu zo hoor spreken, bent u qua toon en inhoud niets veranderd. Mijn liefde voor de aardappelteelt is altijd gebleven en heb ze zelf ook geteeld.
Ben het helemaal met u eens dat we als Nederland - ook breder dan de aardappel - een vooraanstaande positie hebben. Echter laat de politiek ons wel de mogelijkheden bieden deze positie te behouden en zo mogelijk verder uit te bouwen, ten opzichte van onze concurrenten elders in de wereld
Rob 25 Mei 2019
Jammer dat dit de titel is boven het stuk. Dhr van Loon heeft zoveel te vertellen en heeft al zoveel bijgedragen aan de aardappelteelt in de hele wereld. De fraude heeft m.i. echter niets te maken met het bewust ontwijken van kwekersrecht, maar alles met machtsmisbruik van de grote patatfabrieken en met de handelshuizen die dat laten gebeuren.

Wat heeft een individuele boer er tegenwoordig nog aan als er een innovatief ras op de markt komt? De productie van netto product per ha gaat omhoog en dus gaat de kostprijs per kilo product omlaag. Als teler wil je graag zo'n aardappel telen en het afdragen van 1 a 2 cent kwekersrecht is dan echt geen probleem. Ook de marge voor het handelshuis is wel stevig, maar niet het grootste probleem.
Het probleem is dat de poters alleen te verkrijgen zijn in combinatie met een wurgcontract. Een contract waarbij je voor de eerste 40 ton de kostprijs krijgt en voor de overtonnen moet afwachten wat er jouw kant op komt. De 5ct tussen cat1 en cat2 zegt wel genoeg.

Fraude is fout en moet bestreden worden, maar fraude wordt door het huidige systeem wel uitgelokt.
Kjol 25 Mei 2019
Innovatie staat in EU compleet stil doordat Crispr-CAS niet toegestaan is.
Het gefreubel van traditionele kweekmethoden gaat niks innovatiefs opleveren. Wat in de EU/NL echt opvalt is dat men enorm zit te neuzelen over pietluttigheden en aldoor in hetzelfde cirkeltje blijft hangen. Nieuwe ideeën en technieken worden op voorhand al de grond ingeboord want oh wee stel dat het gevaarlijk is. De angst regeert en leiderschap is er niet meer.
???!!! 26 Mei 2019
kappen met brussel of verenigde staten van eu.
elke tussenweg is idioot
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden