Beperkte omzet uit vernieuwing

Innovaties voedingssector op doodlopende weg

15 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel Nederland op de derde plaats staat van Europese landen met de meest innovatieve levensmiddelenindustrie, blijft de gegenereerde omzet uit nieuwe producten beperkt. Dit blijkt uit een Europese vergelijking van het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Uit de vergelijking blijk dat de Nederlandse levensmiddelenindustrie vooral goed scoort op de punten kennis, samenwerking en arbeidsproductiviteit. Op organisatorische vlakken en marketing scoort Nederland echter slecht. Denemarken voert de lijst aan door een goed ondernemersklimaat, een groot aantal onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijven en meer patentaanvragen per miljoen inwoners. Duitsland staat op de tweede plaats met organisatorische kwaliteiten en door de overheid gestimuleerd onderzoek en ontwikkeling als sterke punten.

Ook blijft de gegenereerde omzet uit innovatieve producten achter. In Nederland wordt vijf procent van de omzet behaald uit producten die nieuw zijn voor de markt. Ongeveer drie procent is afkomstig van producten die nieuw zijn voor het bedrijf. In Spanje is in totaal 13 procent van de omzet afkomstig van nieuwe en verbeterde producten. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland leveren innovaties een bijdrage van 12 procent aan de omzet en in Denemarken is dit 11 procent. Ook Frankrijk en Italië, de nummers zes en zeven van de lijst, scoren beter dan Nederland met betrekking tot de omzet uit innovaties.

De reden dat Nederland slecht scoort is dat de nadruk ligt op procesefficiëntie en kostenverlaging in plaats van productvernieuwing en marketing. De onderzoekers concluderen dat dit op den duur een doodlopende weg is omdat de bijdrage aan de werkgelegenheid beperkt is en de concurrentiekracht onder druk komt te staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden