Meer handel in zuivel en aardappelen

Handelsakkoord Oekraïne biedt exportkansen

2 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het handelsakkoord tussen de EU met Oekraïne levert niet alleen Oekraïne iets op. Naast de Nederlandse veehouderij en bio-energie sector ontstaan er export- en investeringskansen voor veel traditionele exportproducten waaronder zuivel en aardappelen. Dat blijkt uit onderzoek van LEI Wageningen UR in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. 

Oekraïne richt zich steeds meer op de EU. Op dit moment wordt een ‘Deep and Comprehensive Free Trade Agreement’ (DCFTA) tussen beide beoordeeld ter ratificatie. Nederland kan daarvan kan profiteren. Het handelsakkoord tussen de EU en Oekraïne zou Oekraïne helpen zijn instituties te versterken, wat nodig is om het landbouwpotentieel beter te benutten. Zo’n akkoord zorgt ook voor een beter ondernemersklimaat. Hierdoor kunnen Nederlandse bedrijven, naast de huidige mogelijkheden, ook profiteren van het ontwikkelingspotentieel van de Oekraïense landbouwvoedselketen. 

Oekraïne kan een belangrijke grondstofleverancier zijn van (voer)graan en oliezaden waar de Nederlandse veehouderij en bio-energie sector van kunnen profiteren. Maar er ontstaan ook Nederlandse export- en investeringskansen voor veel traditionele exportproducten zoals; zuivel, tuinbouwproducten, aardappelen, toelevering en kennis. 
Ook Oekraïne zal profiteren van het DCFTA, omdat het makkelijker toegang zal krijgen tot de Unie en tot de markten van derde landen. Voorwaarde is wel dat Oekraïne zijn kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen harmoniseert met die van de EU, en het investeringsklimaat verbetert. 

De Oekraïense landbouwontwikkeling is sterk afhankelijk van hervormingen, waaronder minder beperkingen op grondtransacties, een betere toegang tot kredieten en vergroten van vakkennis en -kunde. Met deze hervormingen en investeringen in institutionele verbeteringen versterkt het ontwikkelpotentieel van de sector en neemt transparantie en voorspelbaarheid op het gebied van markttoegang toe. Dit is gunstig voor de ontwikkeling van de Nederlandse handels- en investeringsrelaties met Oekraïne.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden