Banden worden aangehaald

Rusland krijgt nog meer hulp van China

23 December 2014 - Edin Mujagic

De Russische roebel is sinds de zomer van dit jaar de helft van zijn waarde kwijt. Dat betekent onder meer dat de inflatie in Rusland uit de hand begint te lopen omdat alles wat Rusland invoert, duurder wordt. Andere problemen zijn er echter ook. Zo ziet iedere Rus die afgelopen jaren een lening in euro of dollar afgesloten heeft (om te profiteren van de lage rente) zijn maandelijkse lasten enorm stijgen; er zijn meer roebels nodig om hetzelfde bedrag in euro af te lossen.

De Russische centrale bank heeft daarom geprobeerd de vrije van de roebel af te stoppen. De bank deed dat eerst met interventies op de valutamarkt: de bank koopt dan roebels en verkoopt dollars. Daardoor neemt de vraag naar de Russische munt toe en het aanbod van dollars stijgt, waardoor de roebel duurder en de dollar goedkoper zou moeten worden.

Het mocht echter allemaal niet baten; het enige wat gebeurde is dat de Russische valutareserves met de dag lager werden. Uiteindelijk zette de bank het nucleaire wapen in; de rente werd opgetrokken van 10,5 naar 17 procent. Ook dacht mocht echter niet baten.

Nu krijgt Rusland hulp van het grote buurland China. De regering in Peking gaf aan Rusland te willen helpen omdat Peking overtuigd is dat Rusland zijn problemen te boven kan komen.

Een van de manieren om Rusland te helpen is door de behoefte aan dollars te verkleinen. Dat gebeurt wanneer de twee landen hun onderlinge handel gaan afrekenen in roebels en de Chinese yuan. Om dat mogelijk te maken kan de al bestaande swaplijn uitgebreid worden.

Een swaplijn tussen twee centrale banken is een faciliteit bij, in dit geval de Russische en de Chinese, centrale bank, waardoor Russische bedrijven bij hun centrale bank Chinese munt kunnen krijgen en Chinese bedrijven in Peking aan roebels kunnen komen.

Voor China zit er een extra voordeel aan vast. Op deze wijze wordt de yuan nog meer gebruikt in de internationale handel. Dat past prima bij het streven van Peking van de eigen munt een wereldmunt te maken, zoals de Amerikaanse dollar. Tot nu toe heeft China met bijna 30 landen soortgelijke afspraken gemaakt, alles om het gebruik van de yuan in de wereld te stimuleren. 

Dit is niet voor het eerst dat China en Rusland elkaar vinden. Al eerder spraken ze af dat China de komende jaren fors meer gas en olie van Rusland zal kopen. Dat effect is nu al zichtbaar. Uit de Chinese statistieken blijkt dat de olie-invoer uit Rusland in november het hoogste niveau ooit bereikt heeft.

Dit soort ontwikkelingen zorgen ervoor dat de pijn die Rusland lijdt door de Westerse sancties iets minder wordt. Op termijn kunnen deze nieuwe banden de handelsstromen tussen Rusland en het Westen structureel veranderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

ChinaRusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden